ENSZ főtitkár: Veszélybe került a globális termelésbiztonság

Fotó MH

Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat, tekintet nélkül az Ukrajnában zajló konfliktusra – jelentette ki csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), amely az Oroszország indította háborúval kapcsolatban ülésezett.

Guterres úgy vélte, hogy veszélybe került a globális termelésbiztonság, és ennek a helyzetnek „a komoly megoldása az ukrán mezőgazdasági termékek, valamint az orosz és fehérorosz áruk és műtrágyák visszatérését követeli a világpiacra”. Szerinte ezt a harci cselekmények ellenére meg kell valósítani.

Az ENSZ-főtitkár szót ejtett arról is, hogy megindult a civilek harmadik kimenekítési művelete az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal üzemből. Közölte, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált a gyárból. Mindemellett nem említett részleteket az új művelettel kapcsolatban, nehogy „aláássa a siker lehetőségét”.

Guterres egyben reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetések Kijevvel és Moszkvával újabb humanitárius tűzszünetekhez vezetnek majd, lehetőséget nyújtva a civileknek a menekülésre, illetve arra, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Forrás: hirado.hu, MTI