Ennyiért veszik a gazdáktól a terményt

Fotó Lakatos Imre, Agroinform Menőgazdászok Facebook csoport

Hol és mennyibe kerül a kukorica, a búza és a napraforgó? Emelkednek az árak, vagy esés várható, és mi befolyásolja az árak alakulását?

Röpködnek a „70-80 ezer forintos kommentek” a Menőgazdászok Facebook csoportban, egyre nagyobb kukorica-felvásárlási adatokat mondanak a termelők, lassan követni sem lehet. 100 ezer forint feletti tonnánkénti ár is felbukkant. De mitől függ az árak alakulása?

A kommentelők közül többen esküsznek arra, hogy már nem tart sokáig ez az időszak, mert az ukrán, a lengyel és a román kukoricatermés miatt lefelé fognak mozdulni az árak. Vannak akik szerint, ez csak taktikai ármozgás. Egyes vélemények szerint a bioüzemanyag-előállításnak is köze van ahhoz, hogy ilyen magasságokba került a kukorica ára. Ami egyébként jelen pillanatban hatalmas előny a növénytermesztőknek, és óriási kihívás az állattartóknak.

Az Agrárközgazdasági Intézet rendszeresen elemzi a gabona és az ipari növények világpiaci helyzetét, a várakozásokat és az árak alakulását, nézzük, hogyan alakulnak jelen pillanatban az árak.

Kukorica

A legutóbbi jelentésben az áll, hogy az USDA  1198 millió tonnára becsüli a kukorica 2021/2022. gazdasági évi globális termését, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget, a készletek is nőni fognak.

USA: a 37,8 millió hektárra előirányzott terület 52 százalékáról takarították be a termést október 17-ig, 381 millió tonna kibocsátást (+6 százalék) jeleznek a szakértők.

Oroszország: Oroszországban október 21-ig 1,5 millió hektárról 7,9 millió tonna kukoricát takarítottak be.

Ukrajna: a terület 32 százalékáról 11,2 millió tonna kukoricát arattak (1,7 millió hektár).

Közép- és Nyugat-Európa: a hűvösebb időjárás miatt Franciaországban és Lengyelországban lassú volt a növények fejlődése, később is kezdődött az aratás. Olaszországban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában viszont a nyári hónapokban jelentős volt a csapadékhiány, ami magas hőmérséklettel párosult.

A terméseredmények Franciaországban, Németországban és Lengyelországban nagyon jók. Annak ellenére, hogy Romániában és Bulgáriában gyengék voltak a várakozások, ott is jó terméseredmények születtek.

Olaszországban és Magyarországon azonban átlag alattiak a hozamok. Magyarországon az 1 millió hektárra jelzett termőterület feléről 2,9 millió tonna kukoricát gyűjtöttek be a termelők október 20-ig.

A takarmánykukorica árának alakulása Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint: átlagosan 90,3 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica október második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit csaknem 80 százalékkal múlta felül.

De hogy ne csak az átlagról essen szó: Hajdúböszörményben az egyik termelő szerint 100 ezer forint feletti árat fizetnek a kukoricáért.

Búzából világszinten kevesebb termett

Az USA agrárminisztériuma szerint a világ búzatermése 776 millió tonna körül alakul a 2021/2022. gazdasági évben, ami 11 millió tonnával lehet kevesebb, mint az előre jelzett felhasználás, így csökkennek a készletek.

Magyarországon a szaktárca tájékoztatása alapján 960 ezer hektáron fognak a gazdák őszi búzát vetni, amelynek 46 százalékán már megtörtént a vetés október 20-ig.

A búza felvásárlási árának alakulása: Magyarországon átlagosan 87,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési és 85,7 ezer forint/tonna áron a takar-mánybúzával október második hetében. Ezek az árak mintegy 50 %-os emelkedést jelentenek az előző év azonos időszakához képest.

Napraforgó

Az USDA 55,9 millió tonna napraforgómag-termésre számít a világon a 2021/2022. gazdasági évben, ami éppenhogy fedezi majd a várható felhasználást.

A világ két meghatározó napraforgómag-termelője Oroszország és Ukrajna, ahol összesen 32 millió tonna termésre van kilátás (+17 százalék). Magyarországon 656 ezer hektárra jelzett terület 98 százalékáról 2,6 tonna/hektár termésátlag mellett csaknem 1,7 millió tonna napraforgómagot tároltak be a gazdák október 20-ig (AM).

A napraforgó felvásárlási árának alakulása: az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómag 179,2 ezer forint/tonna áron, a nagy olajtartalmú napraforgómag 186,7 ezer forint/tonna áron került eladásra október második hetében. Az ipari napraforgómag termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 51 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában.

Az elemzés részletesebben elolvasható az Agrárközgazdasági Intézet jelentésében.

Mi befolyásolja az árak alakulását?

Az Agroinform.hu kérdésére korábban Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár üzletág ügyvezető igazgatója válaszolt a kukoricaárak alakulásának hátteréről: elmondta, hogy a kukorica esetében magas az ipari- és takarmány felhasználás aránya, tehát nem csak az élelmiszer-fogyasztás alakulása befolyásolja az árak alakulását. Erősebb hatással van a kukorica árára az olajár mozgása, tekintettel a bioetanol piacra. Magyarországon található Európa harmadik legnagyobb bioetanol feldolgozó kapacitása, emellett az elmúlt években egyéb jelentős feldolgozó kapacitás épült fel itthon. A cikk ITT érhető el.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a szövetségnél abban bíznak, hogy a kukoricabetakarítás végére elérik a hattonnás termésátlagot országos szinten. A KSH adatai szerint az előző évben 8,58 tonna volt az átlag, ami hasonló az előző öt év összesített átlagához.

Mint mondta, jelenleg tonnánként 90 ezer forint feletti árak vannak a piacon, de nincs nagy mozgás, most csak azok adják most el a terményt, akiknek muszáj, sokan inkább betárolják. Az árak alakulásában nagy szerepe van a keresletnek, a világpiacon is magas árak jellemzőek. Exportra valószínűleg idén nem nagy mennyiségű kukorica fog jutni.

Petőházi Tamás szerint a búzapiacon vannak még készletek, de a termelők kivárnak, mert ott is emelkedik az ár. A következő szezon valószínűleg kevésbé lesz stabil a növekvő inputanyag-árak miatt. A növényvédő szerek esetében 30-35 százalékos áremelkedés várható, a műtrágya pedig már most négy-ötszörös áron megy a földgáz árának emelkedése miatt. Műtrágyából ráadásul jelentős kínálatcsökkenés is tapasztalható, ami a műtrágya-használat visszaeséséhez vezet. Emiatt kisebbek lesznek a hozamok a következő szezonban, előre láthatólag fenntartva a magasabb árszinteket.

Forrás: agroinform.hu