Engedélyezik a légi kémiai szúnyogirtást

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást – tájékoztatta az NNK hétfőn az MTI-t.

Az intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arről tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható. Ezért az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését.

A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek, ráadásul az utóbbi években több olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt – áll a közleményben. Arra figyelmeztetnek, hogy

A SZÚNYOGGYÉRÍTÉS IDEJÉN A SZABADBAN TÁROLT TÁRGYAKAT, RUHÁKAT LE KELL TAKARNI VAGY ZÁRT TÉRBE KELL VINNI.

A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni.  A népegészségügyi központ arra is kitért, hogy a szúnyogok ellen egyénileg is védekezhetünk az épületek körüli, a szúnyoglárváknak otthont adó, kisebb pangó tócsák, például vízzel teli kaspók megszüntetésével, kiürítésével.

A katsztrófavédelem honlapján egyelőre az e heti szúnyoggyérítési terv található meg, ebből kiderül, hogy  a keleti országrészben számíthatnak enyhülésre az emberek, a fővárosban és a Dunántúlon a következő napokban nem lesz légi irtás.

Forrás: Portfolio