Energiaválság: még az egyik legszennyezőbb szénfajtának is elszállt az ára

Fotó wikipedia.org

Kína jelenleg az eddigi legmagasabb árat fizeti az egyik legszennyezőbb szénfajtáért, ami jól példázza, hogy az energiaválság hogyan hajtja felfelé fel az ázsiai energiapiacokat – írja a Bloomberg.

Az Indonéziából származó lignit szén egy fajtájának ára a héten tonnánként 110-120 dollárra emelkedett a kínai kereslet növekedése és a kalimantani bányák csökkenő termelése miatt – közölték a fajtát vásárló és értékesítő kereskedők. Ez csak akkor lesz igazán meglepő, amikor figyelembe vesszük,

hogy a tavalyi év során az egyes szállítmányok tonnánként 20-25 dollárért keltek el, tehát most durván ötször annyit fizetnek a szénfajtáért.

A 4200-GAR néven ismert típust általában energiatakarékosabb szénnel keverik, viszont a világ egyik legszennyezőbb és legkevésbé energiatakarékos üzemanyagaként számon tartott nyersanyag iránti kereslet növekedése aggodalmat kelt a Kínából származó szén-dioxid-kibocsátás megugrása miatt ezen a télen.

A kereskedők szerint a kínai vevők a hét elején nagy erőkkel licitáltak az indonéziai szénfajtára. Peking utasítása, hogy az állami tulajdonú vállalatok mindenáron biztosítsák az energiaellátást a téli időszakra, valószínűleg fokozza a vásárlási aktivitást.

A 4200-GAR szállítása – amelyet általában a jó minőségű, drágább termikus szénfajták olcsóbb keverékeként használnak, és a kazánokba táplálják – idén a kalimantani áradások miatt még szűkült is, amit szintén felhajtotta az árat. Indonézia egyébként Kína legnagyobb erőművi szénszállítója.

Pekingnek az általában jobb minőségű ausztrál szállítmányok vásárlására vonatkozó tilalma arra kényszeríti Ázsia legnagyobb gazdaságát, hogy távolabbról, Indonéziából, Oroszországból, Dél-Afrikából és még az Egyesült Államokból is több ilyen típusú szenet keressen. Forrás: portfolio.hu