Elgondolkodtató

Fotó: Jack Taylor / Getty Images Hungary
Bill Gates: A gazdagok fizessenek többet!

Bill Gatesnek, a Microsoft társalapítójának nagyjából 50 milliárd dolláros vagyona volt a most zárult évtized elején, 10 év alatt dollármilliárdokat adományozott jótékony célokra, az évtized végére mégis megduplázódott a vagyona. 

Ez a vagyon azonban nemcsak a jó üzleti érzékének és a szárnyaló tőzsdéknek köszönhetően nőtt ekkorára, legalább ennyire számított az is, hogy az adórendszer a jómódúaknak kedvez – mondja Gates. A világ második leggazdagabb embere év végén arról írt a blogján, hogy neki, és a hozzá hasonló milliárdosoknak magasabb adókat kellene fizetniük.

Az amerikai törvényhozóknak be kell zárniuk a kiskapukat, emelniük kell az ingatlanadót és fel kell emelniük a tőkenyereség-adót is

– írja Gates a posztban. Úgy véli, méltányosabb adórendszerre lenne szükség.

Aránytalanul jól kerestem, holott mások is ugyanolyan keményen dolgoztak az előrejutásért. (…) A gazdagoknak több adót kell fizetniük, ahhoz képest, amennyit most fizetnek.

Gates hangsúlyozta, hogy az ingatlanadó és a többkulcsos, „szuperprogresszív” adórendszer híve, szerinte ezek nem feltétlenül gátolják a vállalkozásokat. Ezt alá is támasztotta azzal, hogy felidézte: amikor ők az 1970-es években megalapították a Microsoftot, kétszer olyan magas adók voltak, mint manapság, mégis fel tudták építeni a hatalmas céget.

Bill Gates és más milliárdosok jótékonysági felajánlásairól többször írtunk már, hangsúlyozva, hogy nem mindegy kinek adnak a pénzükből. Gates rengeteg szervezetet támogatott már, amelyek között volt például az eddigieknél kíméletesebb fogamzásgátlót kifejlesztő kutatócsoport, és olyan cég is, amelyik a napenergia felhasználásában ért el áttörést. Korábban optimistán nyilatkozott az AIDS elleni harc esélyeiről, többször is kijelentette, hogy 2030-ra meglehet a kór elleni gyógyszer. […] Feleségével közös alapítványa dollármilliárdokat fordított jótékony célokra.

index.hu