Emmanuel Macron: Az EU-ban párbeszédet kell folytatni a jogállamiság védelme érdekében

Fotó: PATRICK SEEGER

Az Európai Unióban „párbeszédet kell folytatnunk a jogállamiság védelme érdekében, mivel az közös történelmünk gyümölcse, és meg kell győzni azokat, akik eltávolodtak tőle” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az államfő az EU Tanácsának féléves soros elnökségét ellátó Franciaország terveit bemutatva hangsúlyozta: „nem gyökeresedhet meg az a nézet Európában, hogy a jogállamiság Brüsszel találmánya”. „A jogállamiság elleni támadás mögött ideológiai harc áll, amelyet különböző tekintélyelvű hatalmak támogatnak. Amennyiben a jogállamiságnak vége, az önkény veszi át az uralmat” – fűzte hozzá. Szerinte az abortuszhoz való jognak és a környezet védelmének be kell kerülnie az EU Alapjogi Chartájába.
Macron megerősítette, hogy a jogállamiság veszélyeztetése miatt Magyarország és Lengyelország ellen indított hetes cikkelyes eljárást folytatni fogják, és márciusban tartják meg a magyar kormány meghallgatását az Európa-ügyi miniszterek testületében – írja a Népszava online kiadása. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője hozzászólásában a francia elnök szemére vetette, hogy a hetes cikkelyes folyamat lassan halad, és az állam- és kormányfői tanács nem hajlandó megvitatni a demokratikus értékek lebontását néhány tagállamban. A momentumos Cseh Katalin kérte a francia EU-elnökséget, hogy a Pegasus lehallgatási botrányt tegye a hetes cikkelyes eljárás részévé.
Iratxe García Pérez, a szocialisták politikai csoportjának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és a lengyel helyreállítási tervet nem szabad addig jóváhagyni, amíg tekintélyelvű kormányaik nem térnek vissza a demokrácia útjára, és nem tartják be az Európai Unió Bíróságának az ítéleteit.
Elvárjuk az Európai Unió Tanácsának soros francia elnökségétől, hogy hagyjon fel a kettős mérce és politikai zsarolás alkalmazásával, ezek tisztességtelen, tiszteletlen, és jogellenes eszközök, amelyek súlyosan rombolják az európai értékeket – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz uniós parlamenti delegációjának vezetője.

MTI