Emlékezetzavaros az ellenzék

Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, hogy az összefogás mesterségét az ellenzéki pártoknak még hosszan tanulniuk kell. Bizonyíthatjuk, hogy a hosszútávra szánt és megalapozott, tartós együttműködés csak a kölcsönös bizalmon, a feltétlen szavahihetőségen alapulhat. Ezt a mesterséget egyébként gyakorlat közben is újra kell tanulni. Ezt mi, kisgazdák bizonyíthatjuk. (KPE)

Karácsony Gergely: Sok mindenre másként emlékszünk Gyurcsány Ferenccel az elmúlt hetekből

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje tegnap a Facebookon Gyurcsány Ferenc DK-elnök Magyar Narancsnak adott interjújára úgy reagált: „sok mindenre másként emlékszünk az elmúlt hetekből, de én továbbra is inkább azt emelném ki, amiben egyetértünk. Itt van például ez a mondat: ’Gergőnek a maga végtelenül nyitott, civil típusú személyiségéből árad, hogy neki az ügy fontos, nem a saját személye.’ (…) Nekem Budapest az ügyem, és nem az ellenzéken belüli pozícióharc.” Az Origo arra hívja fel a figyelmet: Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán elismerte, korábban valóban vállalta, hogy a DK kérésére nem kampányol a saját pártszövetsége mellett az uniós választáson. „Ezzel Karácsony nyíltan megalázkodott Gyurcsány Ferenc előtt” – mutat rá a lap. Az Origo arról is cikkez: miután a Hír TV riportere megkérdezte Karácsony Gergelytől, „hány Unicum után tud ilyen nyugodt maradni úgy”, hogy „kifarolt mögüle” a Momentum és a DK, a politikus tippjátékot indított a Facebookon az Unicum fogyasztási szokásairól.

Egy tegnapi sajtótájékoztatón az MSZP-s Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva azt mondta, Karácsony Gergely betartotta a DK-val kötött egyezsége minden pontját. Jelezte, a DK-t továbbra is pártja természetes szövetségesének tartja, „bármit mondjon” Karácsony Gergelyről a Gyurcsány Ferenc vezette alakulat.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász, akinek a miniszterelnök-jelöltsége 2016-17 fordulóján felmerült az MSZP-ben, szerdán az ATV A nap híre című műsorában arról beszélt, hogy az ellenzéki térfélen zajló küzdelem évek óta arról szó, hogy az MSZP, vagy a DK vezetésével jön-e létre az egyesült ellenzéki párt. Arról is szólt, hogy Karácsony ott volt a háttérben Botka Lászlónak, az MSZP kormányfőjelöltjének a „kicsinálásában”, tulajdonképpen „az ő érdekében nyírták ki Botkát”, amit azután megpróbáltak rákenni.

Komáromi Zoltán aláírta a DK-hoz a belépési nyilatkozatot és az ismert egészségpolitikus egyúttal részt vesz a párt által javasolt főpolgármester-jelölt, Kálmán Olga, és a VII. kerületi közös ellenzéki polgármesterjelölt, Niedermüller Péter kampányában – tudatta a DK tegnap. INDEX.HU, ORIGO.HU, ATV.HU, MTI, MANDINER.HU

LMP: A baloldal felrúgta az ellenzéki megállapodást Pécsen

Az LMP önállóan indul valamennyi pécsi választókerületben az ellenzéki párt Baranya megyei elnökségének tegnapi tájékoztatása szerint. A baloldal tette lehetetlenné a teljes ellenzéki együttműködést Pécsen, az érintetteknek ezért vállalniuk kell a felelősséget – közölte a párt az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyből kiderül: nem támogatják Péterffy Attilát, a többi parlamenti képviselettel rendelkező párt és a Momentum támogatását élvező pécsi polgármesterjelöltet, aki összefüggésbe hozható a mecseki erdőrészek tarvágásával, fairtásával. MTI