Emelkedik a lakáshitelek kamata

Fotó: flatart.hu

Az elmúlt hónapokban, de főleg az elmúlt hetekben gyakorlatilag az összes hazai pénzintézet vonatkozásában azt tapasztalhatjuk, hogy a lakáshitelek kamatai folyamatosan emelkednek.

Tudjuk jól, hogy sokan kizárólag banki hitel igénybevételével tudják megoldani azt, hogy önálló lakást teremtsenek, avagy a meglévőt nagyobbra, jobbra cseréljék el.

Ennek ellenére a Polgári Kisgazdák sok éves tapasztalataik alapján mindenkit kellő körültekintésre és óvatosságra intenek, mert a felvett kölcsönt – esetleg növekvő kamatokkal – előbb, vagy utóbb vissza kell fizetni!

Nem mindig fordulhatunk családi, vagy baráti segítségért és magánjogi ügyletek esetében a jövőben egyre kevésbé képzelhető el az állami közbelépés az adósok érdekében, mert ez a legtöbb esetben hazai és nemzetközi jogszabályokat is sértene.

Az állam közelmúlt intézkedései is azt a célt szolgálják, hogy az eladósodás ne terjeszkedhessen túl a reális kereteken, és ezért az ingatlan értékéhez, a legális jövedelemhez igazodva nyújthatnak csak kölcsönt a bankok.

A csődhelyzet, a kilakoltatás és egyéb nem kívánt következmények elkerülhetőek abban az esetben, ha az érdekeltek már az első lépésben körültekintő és óvatos döntést hoznak a kölcsön felvételével kapcsolatban.

(Dr. Bakos Zoltán)

Megnőttek az elmúlt hetekben a bankok által kínált lakáshitelek kamatai a pénzpiaci kamatok emelkedése miatt – írja a hétfői Világgazdaság.

A változó kamatozású hitelek átlagkamata már év eleje óta egyre magasabb, ám az elmúlt hetekben sok bank a fix konstrukciók esetében is emelt.

Az OTP-nél június közepétől 30 bázisponttal nőttek a változó kamatozású lakáshitelek kamatai a Fix20 kivételével.

Az Oberbanknál a Bankráció.hu adatai szerint a lejáratig fix kamatos hitelek kamata öt év futamidőnél 0,58, tíz évnél 0,62 százalékponttal nőtt az elmúlt hónapban.

A Sberbank június 11-étől emelt.

A Takarék Kereskedelmi Banknál az ötös MFL (minősített fogyasztóbarát lakáshitel) teljes hiteldíjmutatója 4,43 százalékról 4,86 százalékra, a tízesé 5,4-ről 6,09 százalékra erősödött.
Nőttek a kamatok továbbá az Ersténél, az MKB-nál, a Budapest Banknál, a CIB-nél is.

(origo.hu)