Emberi irányításra sincs szüksége az önállóan dolgozó drónnak

Fotó: agrodron.hu

Losonczi János a KPE Hajdú-Bihar megyei vezetője: Az egész magyar agrár-társadalom minőségi fejlesztések előtt áll. Minden olyan kezdeményezés, amely a mezőgazdaságból élők munkáját megkönnyíti, érdemes a figyelmünkre.

Akár egy évig is képes önállóan dolgozni a nemrég bemutatott mezőgazdasági drón.

Idén augusztusban az USA-ban mutatták be az American Robotics cég által tervezett drónt, amely abban különbözik a mezőgazdasági piac által kínált egyéb drónoktól, hogy nem igényel külön kezelőt. Ez egy autonóm készülék, amelybe akár egy évre előre be lehet programozni feladatainak végrehajtását.

A Scout nevű autonóm drón felrepül kb. 60 méter magasra, és egy előre meghatározott vonal szerint végigrepül a tábla fölött. A repülés végén visszatér a dobozába, letölti és feldolgozza az adatokat, majd feldolgozva egy előre meghatározott számítógépre továbbítja azokat, feltölti a telepeit, majd fölrepül a következő feladatának teljesítésére – mindezt helyi kezelő vagy operátor jelenléte nélkül. Ezt naponta akár négy-öt vagy több alkalommal képes megismételni, a tábla nagyságától és a kiinduló helytől való távolságtól függően.

Jelenleg a Scout mintegy 30 percig képes repülni átlagos szélviszonyok mellett. A drón a helyi időjárási viszonyokat, többek között a széljárást, az esőt és a megvilágítást is képes figyelemmel kísérni, és saját döntése alapján biztonságosan kezdeményezni az egyes repüléseket.

A drónt kifejlesztő cég tulajdonosa szerint az autonóm drón program számos jövőbeni lépése közül az egyik legfontosabb az lesz, hogy képes legyen kapcsolódni más távérzékelő készülékek adataihoz, pl. a talajnedvesség-mintákhoz.

(Agroinform.hu – Tóth Endre)