Embercsempészek rálőttek egy osztrák határőrre a magyar-osztrák határon

Rálőttek egy osztrák határőrre hétfő délelőtt a magyar-osztrák határon, a Szentpéterfa-Eberau határátkelőhely közvetlen közelében. A burgenlandi hatóságok által megerősített osztrák lapértesülések alapján a feltételezett embercsempész által vezetett furgon áttört a határon, majd, amikor a határőrizetet ellátó osztrák katonák megállították, kikerülte az ellenőrzést és Magyarország felé elmenekült.

Eközben a határon át rövid tűzharc alakult ki, amelynek során nem sérült meg senki. A lövöldöző bűntársát és a migránsokat, akiket át akartak csempészni, az osztrák hatóságok elfogták. Az MTI megkeresésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: az osztrák hatóságok jelzésére a Terrorelhárítási Központ (TEK) bevonásával jelentős erőket mozgósítottak az embercsempész elfogására. A vaol.hu megyei hírportál közlése szerint az embercsempész a szentpéterfai régi határőr laktanyában keresett magának menedéket. A TEK az épületet körülvette. A lap meg nem erősített információi szerint ráadásul nem egyedül, hanem társával együtt bújt el az. A Magyar Hírlap szerint az embercsempészeket hosszas üldözés után elfogták. Ez az akció már javában tartott, mikor egy moldáv embercsempész is megérkezett a településre és egyenesen a rendőrök karjaiba futott Az ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott Renault-ból tizennégy, magát szír állampolgárnak mondó migránst szállítottak ki.


Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter azonnal reagált a rendkívüli eseményre: „A mai incidens világossá teszi, hogy az embercsempészek az általuk elkövetett bűncselekménnyel szintet léptek. Örülök, hogy a katonáink sértetlenek maradtak az akció során” – nyilatkozta. Egyre aktívabbak az embercsempészek, már erőszakos cselekmények is történnek a határon – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn az MTI-nek. Bakondi György közölte: idén már 6444 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, ami jóval több a múlt év hasonló időszakánál, amikor 3830 elfogás volt.

MTI