Embercsempész-maffiát számoltak fel Európában – a migránsáradat felerősödhet a nigeri válság hatására

Fotó Dehir.hu

Kiterjedt embercsempész-maffiát számoltak fel egy összehangolt nemzetközi nyomozás keretében spanyol és német rendőrök. A hálózat rendkívül szervezetten dolgozott: fejenként hét és fél millió forintnak megfelelő euróért juttattak el afrikai és közel-keleti migránsokat Spanyolországba, onnan pedig, aki tovább akart utazni, felárakért más úti célt is kérhetett az embercsempészektől. Németországba például ezer euró volt az útdíj, Norvégiába már kétezer.

A spanyol és a német rendőrök az Europollal közösen csaptak le az embercsempészekre. Nagy erőkkel törtek be egy lakásba, ahol előbb igazoltattak, majd egy kutyával fésülték át a helyszínt kábítószer után kutatva. A lakásban iratokat, pénzt és útleveleket találtak.

A spanyol rendőrök 19 gyanúsítottat állítottak elő, hatan közülük vizsgálati őrizetbe kerültek.

A nyomozók szerint a migránsok fejenként 20 ezer eurót, azaz hét és fél millió forintot fizettek a bűnszervezetnek, hogy az Európába juttassa őket.

Először Szíriából Libanonba utaztatták az embereket, majd onnan repülővel Egyiptomba. Innen szárazföldön folytatták útjukat Tunézián és Líbián keresztül Algériába, onnan pedig bárkákon érték el a spanyol partokat. Itt eldönthették, hogy maradnak Spanyolországban, vagy ezereurós felárért Németországba vagy kétezer euróért Norvégiába mennek tovább.

Spanyolországba tavaly 29 ezren érkeztek illegálisan, a túlnyomórészt afrikai migránsok a Kanári-szigeteken értek partot. Idén is folyamatosan érkeznek a bevándorlók, de az intenzitás mindig az óceánon uralkodó időjárástól is függ.

A tengeri átkelés szempontjából ideális körülmények uralkodnak a Földközi-tengeren. A hétvégén ezer migráns érkezett az olasz Lampedusa szigetére. Beszámolóik szerint a tunéziai Kábesz, Szfaksz és Mahdia városokból indultak Európába. A négyszáz férőhelyes lampedusai befogadóközpontban jelenleg több mint kétezren vannak.

„Január óta elképesztő számban érkeznek a migránsok, emberfeletti erőfeszítésekbe kerül ellátni ennyi embert. Az elmúlt órákban ismét segítségért fordultunk a római kormányhoz: azt kértük, hogy küldjenek egy hajót, amivel kizárólag a migránsokat szállítják el a szigetről és másra nem használják. A második kérésünk az, hogy segítsenek megszabadítani Lampedusát attól a rengeteg elhagyott csónaktól, kis hajótól, amivel a migránsok ide érkeztek. Ezek ugyanis környezeti katasztrófát okozhatnak” – mondta Lampedusa polgármestere.

A római belügyminisztérium adatai szerint az idén eddig csaknem 95 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba.

Szakértők szerint az Európába érkező migránsáradat felerősödhet, ha nem oldódik meg a nigeri válság. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi tanácsadója az M1-en arról beszélt, milliók indulhatnak el Európa irányába, ha a Száhel-övezet destabilizálódik.

„Európa 600 millió eurót adott arra, hogy visszafogja Niger a migrációs hullámokat. Ez néhány évig tartott ki, ma már újra a 2016-os szinten áll a kibocsátása. Nagyon fájó, és e mögött a legkevésbé sem az euroszkepticizmus húzódik meg, hogy ennek a nagy vesztese az Európai Unió és Franciaország lehet, ennek a mostani folyamatnak, duplán is, gazdasági értelemben és a migráció megnövekedésében” – fogalmazott az alkotmányjogász.

A magyar kormány hamar felismerte, hogy ami a Száhel-övezetben történik, az közvetett hatással van hazánk biztonságára és migrációs helyzetére is. Éppen ezért Magyarország kiemelten érdekelt abban, hogy a térségben stabilitás legyen, és a lakosság ne induljon el Európa felé.

Forrás: hirado.hu