Elvesztette parlamenti többségét a brit Konzervatív Párt

A kép forrása: polgarportal.hu

Sokat foglalkoztunk a közelmúltban a Brexit ügyével. Európa és így Magyarország számára jelentős nehézséget okozhat az Egyesült Királyság távozása az Unióból. Minket magyarokat különösen érzékenyen érint az, hogy nagyszámú magyar polgár él az Egyesült Királyságban, olyanok is, akik változatlanul tartják a kapcsolatot Magyarországon élő családjukkal, nem vesztették el azt a szándékukat, hogy idővel hazatelepülnek. A Brexitet követően ezek a magyarok súlyos döntés elé kerülnek, maradjanak az Egyesült Királyságban, vagy hazatelepüljenek. Megszűnik az Unió biztosította közös védelem és sokkal kiszolgáltatottabbak lesznek. A magyar kormány minden bizonnyal igyekezni fog polgárainak helyzetén javítani. (kpe)

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint elképzelhetetlen a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (Brexit) további halasztása. A politikus, aki kedd délután, a nyári szünet utáni első ülésnapon tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a hét vezető ipari hatalom (G7) legutóbbi csúcsértekezletéről, kijelentette: a találkozón is egyértelművé tette, hogy a brit kormány megállapodással szeretne távozni az Európai Unióból. Eközben a kormányzó brit Konzervatív Párt tegnap elvesztette eddigi egyfős parlamenti többségét, miután egy képviselő, Philip Lee távozott a frakcióból, és átült a Brexitet ellenző Liberális Demokratákhoz.

Megszavazta a londoni Parlament kedd éjjel azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezetet. A 328-301 arányban, 21 konzervatív képviselő támogatásával meghozott döntéssel a képviselők gyakorlatilag kivették a konzervatív párti kormány kezéből a parlamenti ügymenet irányítását. Boris Johnson miniszterelnök, a háromórás vita után tartott szavazás eredményére reagálva, előrehozott választások kiírását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a Parlament megszavazza az ellenzéki indítványt. Az alsóház várhatóan szerdán veszi napirendre a Munkáspárt által beterjesztett tervezetet.

Meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság végül megállapodás nélkül lép ki október végén az Európai Unióból – jelentette ki kedden az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andreeva. MTI