Elveszítettünk egy nagyon értékes kisgazda politikust, Dr. Horváth Jánost a közgazdaságtan-tudományok professzorát

Fotó Tuba Zoltán [origo]

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák is mély szomorúsággal tudatják, hogy Dr. Horváth János okleveles közgazdász, egyetemi tanár, a közgazdaság-tudományok doktora, számos nemzetközi elismerés kitüntetettje, és sok-sok évtizeden át a Magyar Haza szolgálatában álló kiváló politikus életének 98-ik évében, 2019. november 25-én elhunyt. 1921. november 21-én született a Fejér megyei Cece községben. Szülei sikeresen gazdálkodó parasztemberek voltak.

 

1945 és 1947 között nemzetgyűlési, majd 1998 és 2014 között országgyűlési képviselő volt. Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc után az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol kiváló angol nyelvtudását kamatoztatva megpróbált az Egyesült Nemzetek Szervezeténél a szovjet gyarmattá tett Magyarország érdekében közbenjárni.

 

Horváth János 1940-ben érettségizett Budapesten a Gróf Széchenyi István Felső-kereskedelmi Iskolában. Ekkor felvételt nyert a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdasági Karára, ahol 1946-ban diplomázott. Tanulmányait munka mellett végezte el, mellette a Nostra Általános Közraktár Vállalatnál volt könyvelő, majd főkönyvelő. 1945 és 1947 között a könyvelési részleg vezetője.

1944-ben Bajcsy-Zsilinszky Endre mellett részt vett a Magyar Függetlenségi Mozgalomban, emiatt a megszálló német hatalom állambiztonsági szervezete, a GESTAPO letartóztatta. Halálraítélték, de a börtönből sikerült megszöknie. 1945-ben a Budapesti Törvényhatósági Bizottság tagjává választották. Ugyanebben az évben a Független Kisgazdapárt színeiben, amelynek 1942 óta tagja volt, megválasztották nemzetgyűlési képviselőnek. Parlamenti működése alatt a miniszterelnök munkatársa és a Magyar Parasztszövetség gazdaságpolitikai igazgatója volt, valamint vezette az Agrárszövetkezeti Központot. Ugyanebben az időszakban a Független Kisgazdapárt XIII. kerületi elnöke is. 1947-ben a Magyar Közösség-ügyben koholt vádak alapján letartóztatták, majd négyévi kényszermunkára ítélték. Parlamenti és törvényhatósági mandátumaitól megfosztották. 1951-ben szabadult. 1954-ig a Siemens Röntgengyárban, majd 1956-ig a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban munkás, illetve műszerész volt.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc kitörésekor az Országos Gazdasági Újjáépítési Tanács ügyvezető elnökeként kezdett dolgozni, és ismét megválasztották az FKGP XIII. kerületi szervezetének elnökévé.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc után emigrálni kényszerült. Előbb Strasbourgban a Magyar Forradalmi Tanács egyik szervezője, majd New Yorkban a Kossuth Alapítvány egyik létrehozója.

 

A New Yorki Egyetemen szerzett PhD tudományos fokozatot, majd Indiana Államban, az Indianapolisi Butler Egyetemen tanított közgazdaságtant.

 

1997-ben költözött végleg Magyarországra. A Corvinus Egyetem vendég-professzora. 1992-ben a Republikánus Párt jelöltje az Indiana Állam 10-ik számú választókerületében. 1998-ban, Orbán Viktor kérésére elvállalta a Fidesz Gazdaság-politikai Bizottságának a vezetését. Az 1998-as országgyűlési választásokon a Fidesz országos listájáról képviselői mandátumot szerezve, 51 év után újra Magyar Országgyűlésben foglalhatott helyet, ahogyan 2002-ben és 2006-ban is, Dr. Varga László keresztény-demokrata képviselő Úr 2003-ban bekövetkezett halála miatt az Országgyűlés korelnöke lett. 2010-ben a Fidesz Fejér megyei területi listájáról jutott be a Parlamentbe, ahol 2006-tól volt a Külügyi- és Határon Túli Magyarok Bizottságának tagja, az Interparlamentáris Unió Magyar Országgyűlési Csoportjának a vezetője volt. 2011-ben számos értékes kitüntetése mellé, mint például a Truman-Reagen Szabadság-emlékérme (2007), megkapta a Magyar Érdemrend Nagy-keresztjét. A 2014-es országgyűlési választáson már nem indult.

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák is kegyelettel fogják megőrizni a most elhunyt professzor Dr. Horváth János kiváló kisgazda politikus emlékét, aki tevékeny alakítója és nagy formátumú tanúja volt a XX. századi magyar szabadságküzdelmeknek.

(Forrás: beszélgetések professzor Dr. Horváth Jánossal, eleinte a Független Kisgazdapárt országgyűlési frakció-titkáraként. A jegyzetet készítette: doktor (PhD) Paál Sándor c. egyetemi docens, KPE-Balatonfüred)