Elvesszük a németek álmát, hogy saját autójuk és otthonuk legyen” – kemény üzenet a zöld főtanácsadótól

pestmegye.com

Katja Diehl német miniszteri tanácsadó, környezetvédelmi aktivista egy gyűlésen közölte a radikális álláspontot – a német klímaaktivizmus új fordulatszámra kapcsolt, immár félhivatalosnak is tekinthető az állásfoglalás.

 „Elvesszük a németek álmát, hogy saját autójuk és otthonuk legyen”. Az idézett mondat Katja Diehl klímaaktivista szájából hangzott el, aki a Greta Thunberg nevével fémjelezett Fridays for Future lübecki gyűlésén tartott beszédet.

Amitől a kijelentés különös súlyt kap, az nyilván nem az, hogy Diehl a Letzte Generation ultraradikális klímaaktivista csoporthoz kötődik, akik kétes hírnevüket maguk aszfalthoz pillanatragasztózásával, valamint azzal szerezték, hogy egyébként fizetett aktivistákkal dolgoznak.

Ennél sokal izgalmasabb, hogy a szakmája szerint PR-szakember, mobilitás-szakértő, illetve kutató, eközben Winfried Herrman baden-württembergi közlekedési és Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi miniszter tanácsadója is. Nem csupán egy nagyot álmodó klímaaktivista ragadtatta el magát. Amit Diehl mond, az könnyedén német kormányprogramként köszönhet vissza a közeljövőben.

A kijelentés Némethonban érthető okokból kissé nagyobb port kavart, mint itthon. A Tichys Einblick nevű liberális-konzervatív véleményoldal rámutatott: miközben a kormány a polgárok védelmét hirdeti az elszabadult inflációval és az elszegényedéssel szemben, Diehl éppen a középosztálybeli státuszt jelképező autó és saját otthon birtoklását vette célkeresztbe.

A szokványos autóellenes lózungok mellett a magazin felidézi Diehl tovébbi, izgalmas érvelését is a témában: eszerint a jelenlegi közlekedési rendszer „rokkant- és queerellenes, rasszista és szexista”, és hiába biztonságosabb érzés, például egy nőnek, este inkább az autójába ülni, mint mondjuk egy buszra, miután ezt nem mindenki engedheti meg magának anyagilag, így nem mindenki fér hozzá ehhez a biztonságos térhez. Vagyis: az egyenlőtlenséget erősíti.

Az autóellenes kampány mellett érdemes megemlékezni a saját otthon, s különösen a családi ház elleni agitáció eredményeiről: a németországi Hamburg-Nord kerületben már 2021 óta nem szabad családi házakat építeni, egyszerűen nem kapnak rá engedélyt, mert az túl sok építőanyagot használ el.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230220_nemetorszag_klima_aktivizmus_auto