Elutasították az SZFE-s vezetés ajánlatát a hallgatók és a sztrájkbizottság

Fotó MTI, Mónus Márton

A Polgári Kisgazdák korábban már határozottan állást foglaltak a mellet, hogy a magyar embereknek, azok többségének kultúrigényét kötelesek vagyunk érvényesíteni. Szomorú és teljesen elfogadhatatlan, hogy azok, akik görcsösen ragaszkodnak korábban megszerzett pozícióikhoz, most olyan törvénytelen harcba kezdtek, amelyben a tapasztalatlan, gyakran naiv hallgatókat tolják az első frontvonalba. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóira, korábbi tanáraira a magyar törvények teljes mértékben érvényesek. Meggyőződésünk, hogy a jóhiszemű beszélgetéseken túlmenően érvényesíteni kell a törvényeket azok minden következményével. (kpe)

Elutasították a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése által tett komplex ajánlatot az intézmény hallgatói és a sztrájkbizottság is, így az ajánlat részei sem lépnek életbe – tájékoztatta Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár közleményben szerdán az MTI-t. A kommüniké kiemelte: az SZFE dolgozóinak harmada a kancellárnak írásos nyilatkozatot juttatott el, amelyben rögzítik, hogy az egyetemfoglalásban nem vesznek részt, az azt szervezőkkel nem működnek együtt és Szarka Gáborral akarnak együtt dolgozni. A közlemény szerint Szarka október 8-án reggel az SZFE Vas utcai épületében megkezdi a munkáját.

Szarka Gábor a hvg.hu-nak adott interjújában kifejtette: „erőszakot biztosan nem fogunk alkalmazni a hallgatókkal szemben a kapunál”. Hozzátette: a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez. „Arra készültem, hogy a béke követe lehetek, de úgy látszik, erre nincs nyitottság” – közölte, megjegyezve: mindenre van forgatókönyvük. A Válasz Online-nak Szarka Gábor arról beszélt: „Ebben a korban a fiatalok nagyon határozott elképzelésekkel rendelkeznek, hatalmi szóval ezzel a korosztállyal nem lehet elérni semmit. (…) Le kell ülni, meg kell győzni őket. Bízom benne, hogy azt azért nem szeretné senki, hogy ennek az egyetemnek vége legyen.”

Csernai Mihály, az SZFE HÖK elnöke a magyarnarancs.hu-nak arról beszélt: „október 8-tól valószínűleg fel kell készülnünk arra, hogy egyre többen próbálnak majd meg bejutni az épületbe. (…) Ez a mostani sorsdöntő pár nap lehet.” Jelezte továbbá: az egyetem közössége október 8. után sem fog beengedni senkit az egyetem épületeibe az illegitimnek tartott vezetés tagjai közül. Zsille Sára egyetemi hallgató a lapnak kiemelte: mindenre fel vannak készülve.

Annak kapcsán, hogy nemrégiben Upor Lászlóék, azaz a régi vezetők jelezték, elfogadhatatlannak tartják, hogy elhalasszák a félévet, az Origo arról ír: egy hónappal ezelőtt Upor még azt kérvényezte, hogy halasszák el a félévet.

HVG.HU, 24.HU, MANDINER.HU, 444.HU, MTI, ORIGO.HU