Elszabadult takarmányárak: aggasztó helyzetben a baromfiágazat

Fotó pixabay.com

A magyar baromfiiparnak sohasem látott problémákkal kell szembenézni az elkövetkező időkben, mert olyan kihívások előtt áll az üzletág, amelyek a történelem során még nem fordultak elő.

Egyszerre emelkednek az alapanyagok beszerzési árai, romlik a nemzeti fizetőeszköz és közben szigorodnak az Európai Unió elvárásai. Az energiaárak kiszámíthatatlanul emelkednek, ezáltal csökken a tervezhetőség, miközben a piac nehezen tolerálja az árak változását.

Aggasztónak ítéli meg a jelenlegi helyzetet a gyöngyöshalászi székhelyű Gyöngytojás Kft. ügyvezetője, Papp Veronika. Mint elmondta, a takarmány ára az elmúlt három évben közel megháromszorozódott. Példaként említette, hogy tavaly a búza beszerzési ára hatvanezer forint volt aratási áron tonnánként, ma ugyanez százharmincezer forintért vehető meg nettó áron számolva. Hasonló a tapasztalat a szója beszerzésével kapcsolatban, itt a nettó százharmincezerről kétszázharmincezerre nőtt az ellenérték, de ugyanez jellemző a napraforgódarára és az összes olyan takarmányra és alapanyagra, ami szükséges jelen esetben a tojás előállításához.
Ez olyan terheket ró a vállalkozásokra, amelyeket nagyon nehéz hosszú távon tervezni és kigazdálkodni. Most egy tojás nagykereskedelmi ára alig haladja meg a bolti árának a felét, de ezek még jócskán emelkedhetnek, mert az energiáért fizetendő összegek és az egyéb beszerzések árának emelkedése ezt teszi indokolttá. Emellett az ágazatban dolgozók bére is jelentős tétel. Ez összességében azt mutatja, hogy a sok kiszámíthatatlanul változó összetevő miatt az ágazat a túlélésért harcol.

Forrás: heol.hu

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/07/elszabadult-takarmanyarak-aggaszto-helyzetben-a-baromfiagazat