Elszabadult a pokol Európa nagyvárosaiban a marokkói győzelem után: Párizsban 108, Brüsszelben 59 szurkolót tartóztattak le

A mindenki figyelmét lekötő "világra-szóló" focilabda. - webaruhaz.com

Több mint száz szurkolót vettek őrizetbe Párizsban vasárnapra virradóra a rendbontásba torkolló ünneplés során, miután Marokkó legyőzte Portugáliát a labdarúgó-világbajnokságon — közölte a francia rendőrség. Európa számos nagyvárosából érkeztek olyan jelentések, amely a győzelmüket ünneplő marokkói szurkolók rendbontásairól számoltak be, Milánóban pedig meg is késeltek egy embert.

A tájékoztatás szerint a 108 őrizetbe vett ember többségét rongálással, illetve hatósági személy elleni erőszakkal vádolják. Egyeseket azzal gyanúsítanak, hogy csatlakozni akartak a garázdálkodó csoportokhoz.

A rendbontások során a biztonsági erők 19 tagja könnyebben megsérült.

A rendőrség becslései szerint a marokkói válogatott mintegy 20 ezer híve gyülekezett a Champs-Élysées-n. Az ünneplés kezdetben békésen indult, de hajnal előtt egy órával szórványos összetűzések voltak rendőrökkel, több kirakatot betörtek és felgyújtottak három robogót.

Hollandiában és Belgiumban is zavargások voltak, többtucatnyi embert vettek őrizetbe

Az NlTimes hírportál szerint Rotterdamban a rohamrendőrségnek a Kruisplein központi sétatér környékén kellett beavatkoznia, és lovasrendőröket is be kellett vetnie a tömeg feloszlatására. A hatóságok veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása, személyazonosság igazolásának megtagadása, valamint erőszakcselekmény miatt vett őrizetbe több embert.

Amszterdamban több helyen is zavargások voltak. A randalírozók petárdákat dobáltak, autókon táncoltak és kövekkel hajigálták a rendőröket.

Hága egyik kerületét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket, és letartóztassák azokat, akik nem hajlandók magukat igazolni.

A rohamrendőrséget Utrecht egyik városrészében is bevetették, miután zavargások robbantak ki ott. A kerületi rendőrség nem zárja ki, hogy több letartóztatást is végrehajtanak még.

A The Brussels Times belga hírportál értesülése szerint a brüsszeli rendőrség 59 embert vett őrizetbe szombat este a főváros különböző negyedeiben a hatóságok elleni erőszak és tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt. Az érintett brüsszeli területeken az idősebb lakosok élőláncot alkottak, hogy a rendzavarókat lecsillapítsák — számolt be a hírportál.

Összecsapások Londonban, verekedés és késelés Milánóban

Volt, ahol békésen, autókkal vonultak keresztül a brit főváros központján. Máshol viszont a szurkolók gyalogosan lepték el az autóutakat és kövekkel dobálták meg a városi buszokat. A rendőrökre is rátámadtak, akiknek azonban végül sikerült feloszlatniuk a tömeget.

Az olaszországi Milánóban verekedésbe torkollott az ünneplés, melynek során egy marokkóit megkéseltek. Az eset szombat kora este történt. A drukker Marokkó Portugália elleni történelmi világbajnoki sikerét ünnepelte egy közel ötezer fős marokkói tömegben az utcán.

A tömegben később verekedés tört ki, a drukker pedig közbe akart lépni, amikor egy ismeretlen férfi megtámadta. A támadó késsel rontott a gyanútlan szurkolóra és a pengét a torkába szúrta, majd elmenekült. A hírek szerint késelő szintén észak-afrikai országból származik.

Marokkó 1-0-ra verte meg a katari labdarúgó világbajnokságon a portugál csapatot. Szerdán a francia válogatottal mérkőzik Marokkó.

Forrás: hirado.hu