Elszabadult a földgázár, drámai az emelkedés

Forrás Alexander Demianchuk, TASS via Getty Images

Nem túlzás azt állítani, hogy dráma, ami az európai földgázpiacon zajlik, az elmúlt percekben sorra dőltek a rekordok, és soha nem látott magasságba emelkedett a gáz ára, ami Európa szerte lakossági és vállalati gázfogyasztókat, de áttételesen az árampiacon és általában a termékek és szolgáltatások várható drágulásán keresztül mindenkit érint. Tegnap története során először átlépte a megawattóránkénti 100 eurót a holland gáztőzsdén a földgáz jegyzése, de nem volt megállás, és nap végére közel negyedével emelkedett az árfolyam, ma pedig folytatódott a drámai árfolyamemelkedés, a TTF gáztőzsdén már a nap elején 14 százalék pluszba lendült az árfolyam, azóta pedig sorra dönti a rekordokat.

Megszólalt Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen az energiaárak drámai emelkedése kapcsán kiállt a megújuló energia mellett, véleménye szerint beruházások kellenek a megújuló energiába annak érdekében, hogy fenntarthatóak legyenek az energiaárak. A földgáz ára kilőtt, miközben a megújulók ára az utóbbi években stabilan csökkent – mondta el az Európai Bizottság elnöke ma Szlovéniában.

Világos, hogy az energiaszektorban hosszú távon fontos, hogy invesztáljunk a megújuló energiába, ami stabilabb árakat hoz és csökkenti a függőségünket, mivel jelenleg a földgáz 90 százaléka importból érkezik az EU-ba

– tette hozzá a Reuters tudósítása szerint.

Forrás: portfolio.hu