Elsőként a Fidesz-KDNP adta le az EP-választási ajánlásokat / A Jobbik és a Momentum is összegyűjtötte az ajánlásokat

Fotó forrása: Orbán Viktor facebook oldala

A Polgári Kisgazdák meggyőződéssel buzdítanak minden magyar embert, hogy menjen el május 26-án szavazni a FIDESZ-KDNP listájára. Az a kivételes helyzet van, hogy most valóban beleszólhatunk Európa jövőjének alakításába. (kpe)

A Fidesz-KDNP pártszövetség hétfő reggel elsőként adta le az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges számú ajánlást a Nemzeti Választási Irodában (NVI) – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-vel. A Jobbik hétfőn azt közölte: ők már vasárnapra összegyűjtötték az EP-választáson való induláshoz szükséges választópolgári ajánlásokat, a szükséges húszezernél jócskán többet. Arra a felvetésre, miszerint nem a Fidesz, hanem a Jobbik adta le elsőként az EP-választási induláshoz szükséges ajánlásokat, Hidvéghi Balázs hétfői sajtótájékoztatóján úgy reagált: információi szerint a Fidesz munkatársai már nyitás előtt ott voltak az NVI-nél az aláíróívekkel, és elsőként adták le azokat. Listár Dániel, az Országos Választási Iroda Kommunikációs és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezetője a Magyar Hangnak úgy nyilatkozott: „a választási eljárásról szóló törvény alapján az ugyanazon a napon történő leadás egyidejűnek számít. A Jobbik és a Fidesz küldöttsége egyaránt az NVI épülete előtt volt reggel 8 órakor. Az adminisztráció a Jobbik ajánlóíveinek és listájának átvételével kezdődött” – tette hozzá. A Momentum hétfő reggeli közleményében azt írta: a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlást „a pártok közül elsőként”, kevesebb mint 36 óra alatt összegyűjtötték.

Hétfőn reggel megjelent a miniszterelnök Facebook-oldalán egy bejegyzés több fotóval, amelyhez ezt írta: „Én már aláírtam”. Orbán Viktor a Facebookon képriportot is közölt a pesterzsébeti Fidesz-iroda előtti állapotokról, ahol egész kis tömeg gyűlt össze, amikor aláírta a Fidesz EP-választási ajánlóívét.

Hidvéghi Balázs a Hír TV Magyarország élőben hétfői műsorában azt tudatta: még nem dőlt el, hogy pontosan milyen kampányt folytat majd a Fidesz a május 26-i EP-választásig. Hidvéghi Balázs hozzátette: a döntéseket nagyban befolyásolja, hogy milyen politikai viták lesznek a következő hetekben. A kormánypárti politikus nem zárta ki, hogy lesz olyan óriásplakát, amelyen brüsszeli bürokrata is szerepel. A Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Start hétfői műsorában úgy fogalmazott: a Fidesz üzenetei széles skálán mozognak, de az Orbán Viktor által pénteken ismertetett hét pont a választási program kerete.

Az MSZP-Párbeszéd felszólította a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, hogy adjon ki állásfoglalást annak érdekében, hogy a rendőrök ne vegzálják aláírást gyűjtő aktivistáikat – közölte Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn. Ismertette: vasárnap a sajtótájékoztató helyszínén, a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren valamennyi aláírást gyűjtő ellenzéki aktivistát igazoltattak. A Belügyminisztérium felszólította az ellenzéket, hogy „kampányszlogenjeikben” mellőzzék „a rendőrségre való hivatkozást”, és „támogassák a rendőrség pártpolitikától mentes arculatának megtartását”. A tárca közölte:

„a rendőrségen bizonyosan nem kell rendet tenni”, a rendőrség tudja és teszi a dolgát. MTI, ATV.HU, 24.HU, HVG.HU, MAGYARHANG.ORG, HIRTV.HU