Előnyben a magyar kutyafajták!

Fotó haziallat.hu

Az elmúlt hónapokban az Országgyűlés, a Kormány és az egyes miniszterek számtalan új, fajsúlyos és nehéz jogszabályt – törvényt, rendeletet- alkottak meg. A jogászok számára sem könnyű ezek megismerése, alkalmazása.

Így az ünnepek közeledtével üde színfoltként szeretném ismertetni az agrárminiszter, Dr. Nagy István  decemberben megalkotott, 62/2020. AM számú rendeletét,melynek címe:

“a tenyésztési feladok támogatása igénybevételének részletes feltételeiről szóló 43/2014. FM rendelet módosításáról.”.

A rendelet lényege, hogy a Hungaricummá nyilvánított kilenc magyar kutyafaj – rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla,  erdélyi kopó, komondor, kuvasz, magyar agár, puli, pumi – tenyésztői  a gyakorlatban mentesülnek a kiskutyák utáni származási igazolások kiadásának költségeitől.

A  döntés indoka, hogy ezen fajták  fajtiszta, törzskönyvezett állománya az elmúlt időben csökkent, pedig a helyes tenyésztői program támogatása közös érdekünk.

A támogatás mértéke kiadott származási igazolásonként kb. 7.000 Ft,és ezen fajtákból összességében évente  kb. kétezer állat kap származási igazolást, tehát a költségvetést nem terheli jelentős mértékben a visszatérítés, a tenyésztők számára azonban jelentős lehet a megtakarítás. Ezáltal talán növekedni fog a tenyésztési kedv is.

A tenyésztőszervezet  adja ki az igazolásokat, a költségtérítési kérelmeket is innen terjesztik fel a Magyar Államkincstárnak.

Egyedenként egy alkalommal ingyenes a származási igazolás kiadása!

A rendelet 2021. január elsején lép hatályba.

A Polgári Kisgazdáknak, de talán jól gondolom, hogy minden magyar embernek  fontos a magyar kutyafajták sorsa, fennmaradása. Jó tudni, hogy ezt a munkát ilyen módon is elősegítik!

 

Dr. Bakos Zoltán