Ellenzéki képviselők bejutottak az MTVA székházába, és tárgyaltak Papp Dániellel

Fotó origo.hu

Hétfő délelőtt Varju László és Gréczy Zsolt DK-s, Hadházy Ákos független, Harangozó Tamás szocialista, Kocsis-Cake Olivio párbeszédes, illetve Bősz Anett liberális képviselőket beengedték az MTVA épületébe, ahol Papp Dániel vezérigazgatóval tárgyaltak. Az ellenzéki politikusok a vezérigazgatót arról próbálták faggatni, hogy miként lehetséges, hogy nem hívnak be ellenzéki képviselőket a műsorokba. Papp Dániel azt hangoztatta: ő politikától független személy, és ha a tartalommal bármi probléma van, akkor forduljanak a megfelelő hatósághoz. „Mi betartjuk a törvényeket, a mi tartalomkészítésünkre nem érkezett elmarasztalás, ha problémájuk van a pártarányokkal kapcsolatban, tegyék meg a megfelelő panaszokat” – tette hozzá.

Az MTVA a találkozó utáni közleményében azt írta: előzetes bejelentkezés után hétfőn, munkaidőben ismét fogadta az ellenzéki képviselőket Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, és a csaknem egyórás megbeszélésen minden, az MTVA feladatkörébe tartozó kérdést megválaszolt, megadva ezáltal a képviselők munkájához szükséges felvilágosítást. Az MTVA reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „a hétfői találkozóval ez a tavaly év vége óta tartó politikai cirkusz végre lezárulhat”.

A találkozó után a képviselők sajtótájékoztatót tartottak, ahol Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: a „Papp Dániel hírhamisító vezérigazgató” vezette MTVA-tól semmiféle ígéretet nem vállalnak arra, hogy az önkormányzati kampányban kiegyensúlyozott tájékoztatás lesz, illetve bizonyos, hogy nem lesz Tarlós és Karácsony Gergely között vita, és nem lesz hasonló a nagyobb városok polgármesterei között sem. Ekkor megjelent egy idősebb férfi bohócjelmezben, aki gumilabdával dobálta az ellenzéki képviselőket, majd ledobta magát a földre. A Népszava tudósítása szerint rajta kívül „az ismert kormánypárti troll”, Bede Zsolt is közbekiabálással zavarta az eseményt.

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő más témában tartott sajtótájékoztatóján közölte: az LMP időpont-egyeztetési problémák miatt nem ment több ellenzéki politikussal az MTVA épületéhez hétfőn reggel, ugyanakkor a párt is úgy ítéli meg, hogy az MTVA-nak kötelessége lenne megrendezni egy főpolgármester-jelölti vitát, és a vita lehetőségét biztosítani a megyei jogú városok polgármesterjelöltjeinek is.

„Valódi politikai nyomást kell gyakorolni, mi is ezért vagyunk itt” – az Index szerint ennyit vágtak be a köztévé híradójában Hadházy Ákos MTVA-székház előtti, hétfői beszédéből, ami aztán úgy jelent meg az M1 híradójában, mintha az ellenzéki politikus a közmédia műsorszerkesztésére akarna nyomást gyakorolni. A lap szerint ugyanakkor Hadházy nem a műsorszerkesztésről beszélt, hanem egy konszenzusos vezető kinevezéséről az MTVA élére. „Nehéz dolog lenne sorrendbe tenni, hogy a ’köztévé’ aljas hírhamisításai közül melyik a legnyilvánvalóbb és legszemtelenebb. De amit a hírhamisító vezérigazgató ma megengedett magának, az biztosan dobogós. Ma kénytelen volt fogadni minket (egy követelés teljesült egy év után!!), de utána egy elképesztő ’tudósításban’ hazudott akkorát, mint ide Moszkva” – reagált a közmédia híradójában megjelentekre Hadházy Ákos. INDEX.HU, HVG.HU, NEPSZAVA.HU, MTI, 2019.09.30.

Az ellenzék már bejutott az MTVA székházába, az elmúlt 10 évben a Polgári Kisgazdáknak a köztelevízió adásába sem sikerült bejutni. Nem is igyekszünk. (kpe)