Ellenőrzi az őstermelőket az adóhatóság

Fotó: 123rf

A kisgazdák támogatják, hogy az őstermelők működése törvényes, szabályszerű legyen. Érkeztek azonban hozzánk olyan panaszok, hogy a települési piacok ellenőrzésénél időnként a hatóság úgy lép fel, ami ellenérzést kelthet tisztességesen és keményen dolgozó őstermelőkben. Az az álláspontunk, hogy ellenőrizni, kiszűrni az ál őstermelőket szükséges és egyben védelem a valódi őstermelők számára. A tapintat azonban, az emberekkel bánásmód elsőrendű szempont kell legyen. (kpe.hu)

Az adóhatóság megyei, fővárosi igazgatóságai október 15-től vizsgálatot indítanak az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében – írja az MTI.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kedden, az adótraffipax rovatban közzétett tájékoztató szerint elsősorban azok számíthatnak ellenőrzésre, akik nem teljes körűen szerepeltették szja bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget.

Ellenőrzésre számíthatnak továbbá azok is, akik helytelenül határozták meg járulékalapjukat, nem, vagy nem megfelelő összegben vallották be az egészségügyi hozzájárulás adónemben keletkezett kötelezettségeiket, illetve jogosulatlanul érvényesítettek szja kedvezményt.

Kiemelt feladat a bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítésének ellenőrzése is – írta közleményében az adóhatóság.

(MTI, hrportal.hu)