Ellenállás bontakozott ki Afganisztánban

gondola.hu

A KPE álláspontja szerint – a belső küzdelem a tálibok és a mudzsahedek között – kezdettől fogva nyilvánvaló volt. Ne legyen azonban illúziónk, egyik fél sem fog abban gondolkodni, hogy visszahívja a korábbi megszálló csapatokat. A hatalom megosztásáról van szó. (kpe)

A tálibok nem az egész országot ellenőrzik: a fővárostól északeletre fekvő Pandzsir-völgyet uraló fegyveresek eddig ellenálltak, és azt ígérik, harcolni is fognak a tálibokkal. Ezt a területet korábban a szovjet megszállás és az első tálib hatalomátvétel idején sem tudták bevenni.


A legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy a külföldi állampolgárok, illetve a kimenekítésre váró afgánok nem tudnak kijutni a kabuli reptérre. Vannak, akik a tálib ellenőrző pontoknál akadnak fenn, de olyan is előfodul, hogy az amerikai katonák nem engednek be valakit a reptérre. Egyre több ország vet be különleges alakulatokat, akiknek az a feladatuk, hogy az afgán főváros belsejéből elvigyék az embereket a reptérig. Reggel az egyik kapunál lövöldözés volt, amerikai és német katonák is belekeveredtek. Egy afgán meghalt.

Pandzsir az utolsó, táliboktól független tartomány

„A múltban sem fogadtuk el a rabszolgaságot! Védjük meg földjeinket és becsületünket!” – szónokolt a tálibellenes fegyveresek egyik vezetője az észak-afganisztáni Baglán tartományban tartott toborzáson. A helyi fiúkat és férfiakat szólította hadba az iszlamisták ellen. A harcosok bizakodnak: állításuk szerint három járásnyi területet tartanak ellenőrzésük alatt a Pandzsir-völgy tőszomszédságában. Pandzsir ugyanis az utolsó olyan afganisztáni tartomány, amely eddig képes volt a tálibokkal szembeni függetlenségét megtartani. A népgyűlést csatakiáltással zárták.

Pandzsirban kilencezer harcost gyűjtött össze az egykori tálibellenes hadvezér, Ahmad Sah Maszúd fia, aki kijelentette: bár hajlandó tárgyalni a tálibokkal egy közös kormány kialakításáról, kész a végsőkig elmenni a szélsőségesekkel szemben. A Pandzsir-völgybe menekült Afganisztán korábbi alelnöke, Amrulla Száleh is, aki a tálib hatalomátvétel elenére is magát tekinti az ország államfőjének és ellenállásra buzdítja a helyieket.

A tálibok vasárnap ultimátumot adtak a pandzsiri fegyvereseknek: négy órát kaptak a kapitulációra. Ahmad Maszúd azonban kijelentette: harcosai megvédik a völgyet. A tálibok erre bejelentették: fegyvereseik ostromzár alá vonták a korábban bevehetetlennek bizonyult tartományt.

hirado.hu