Elkezdődött a sztrájk a győri Audi-gyárban / Gulyás Gergely: A kormánynak nincs eszköze a bérmegállapodás kikényszerítésére

Audi gyártósor Győrben. - A kép forrása: origo.hu

Csütörtök reggel elkezdődött az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egy hetes sztrájk a győri gyárban – tájékoztatta az AHFSZ elnökhelyettese csütörtök reggel az MTI-t. Csalogány György ismertette: a motor- és a járműgyár szinte százszázalékosan leállt.

Csalogány a Világgazdaságnak azt nyilatkozta: „nem a sztrájk a cél, az csak egy eszköz, hogy megállapodjunk. Ha ez megtörténik, rögtön felvesszük a munkát, és nem visszük végig a 168 órásra tervezett kényszerszünetet.” Hozzátette: nem készítettek kalkulációt arra vonatkozóan, hogy a leállás mekkora kiesést eredményez a termelésben, illetve a bevételekben, ugyanakkor nincs elméleti akadálya annak, hogy a keletkező hiány egy része az alkut követően, utólag le legyen gyártva. . Arra is kitért, hogy a 24 órán túl sztrájkoló dolgozókat valamilyen formában a szakszervezet kész kárpótolni a kieső járandóságuk miatt. A csütörtök reggel hat órakor elkezdődött egy hetes sztrájk ellenére folytatódnak a bértárgyalások a gyár és az AHFSZ között – közölte Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya. A kormány azt szeretné, ha a győri Audi-sztrájk esetében megegyezés születne, de a kormánynak nincs eszköze a megegyezés kikényszerítésére – közölte Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint az Audi-sztrájkra a német autóipari cégek között bérverseny miatt került sor. Törvényes keretek között lehet sztrájkolni – fűzte hozzá a tárcavezető, megjegyezve: a kabinet annak örülne, ha a magyar munkavállalók minél magasabb bérért dolgozhatnának a gyárban. Gulyás Gergely: kiemelte: országos, általános sztrájkra nincs esély. „Maximális szolidaritásom az Audi dolgozói felé! Ez az első igazi sztrájk” – írta Szél Bernadett független képviselő a közösségi oldalán. Eközben a Napi.hu arról ír: „felkapta a világsajtó a győri Audi-sztrájkot”, az AP nemzetközi hírügynökség nyomán a New York Times és a Reuters is beszámolt a győri gyárban folyó bérvitáról. (Forrás: MTI; origo.hu; 24.hu; hvg.hu; napi.hu; mandiner.hu; vilaggazdasag.hu)