Elkezdődik a Tisza hullámterének javítása Szolnok és Kisköre között

Fotó: termálfürdő.hu

Helyreállítják a hullámteret a Közép-Tiszán, Szolnok és Kisköre között, a várhatóan a jövő év elejére elkészülő fejlesztés erősíti a környező települések árvízi biztonságát – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) csütörtökön az MTI-vel.

 

A munkálatok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében már folynak, a projekt az Európai Unió és a magyar állam 16,1 milliárd forintos támogatásával valósul meg, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában.

A cél a hullámtér, azaz a  nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítása. A projektnek köszönhetően a Tisza középső szakaszán a víz lefolyása gyorsabb és akadálymentes lehet – olvasható a közleményben.

A töltésáthelyezések révén megszüntetik a kritikus folyószűkületeket, elbontják az övzátonyokat, azaz a hordalékból képződött magaslatokat, továbbá eltávolítják az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat és elburjánzott növényzetet.

A beruházás közvetve 49, közvetlenül pedig 15 települést – Besenyszög, Csataszög, Fegyvernek, Kisköre, Kőtelek, Nagykörű, Pély, Szajol, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasüly, Törökszentmiklós – érint.

(MTI, szolnokinaplo.hu, Kovács Janka)

Fekete Ferenc a KPE Jász-Nagykun-Szolnok megyei Elnöke – Nagykörűi lakosként és gazdálkodóként – nagyra értékeli a beruházást, mivel több település veszélyeztettségét oldja meg. Az első Orbán kormány által előkészített Vásárhelyi terv – a gazdák, a nemzeti parkok és a turizmus szempontjából – való átdolgozása-átgondolása lenne a hosszú távú megoldás, amit Nagy István az új agrárminiszter a most felálló környezetvédelmi államtitkársággal el tudna indítani.