Elképesztően durva: 42%-kal ugrott meg a halottak száma Spanyolországban egy új számítási módszer bevezetése után

Fotó Adó Online

A koronavírussal leginkább sújtott két spanyol régióban, Madridban és Katalóniában egyik percről a másikra ugrott meg 42%-kal a halottak száma – írja a Financial Times alapján a 444.

A hirtelen emelkedés oka, hogy a statisztikákba ezentúl azokat a halottakat is a koronavírus-fertőzöttek közé számolják, akik idősotthonokban haltak meg, miután koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket mutattak, de nem végeztek rajtuk tesztet, ami igazolhatta volna a fertőzést.

Ennek eredményeként Katalóniában 7000 fő fölé, míg Madridban 6724 főről 11 500 fölé emelkedett a halálozások száma.

A Spanyolországban bevezetett statisztikai átállást egyébként több Európai ország – például Belgium – is megtette a közelmúltban, de több országban továbbra is csak a teszttel igazolt fertőzöttek szerepelnek a halálozási statisztikákban.

A világ több államában vita van arról, hogyan számolják a koronavírussal összefüggésbe hozható haláleseteket, mivel több helyen is jóval nagyobb a többlethalálozás, mint az igazolt koronavírus-fertőzött halottak száma. A kérdés, hogy a többlethalálozásért milyen arányban felel a koronavírus.

Az egyik tábor szerint teljes egészében, a másik oldal viszont állítja, hogy ezt nem lehet kijelenteni, hiszen a koronavírus miatt elrendelt lezárásoknak önmagukban is lehetnek áldozatai, akár olyanok is, akik nem fertőzöttek.

atv.hu/444.hu