Elképesztő kísérletbe kezdtek a szuperhatalmak: néhány perc és indul az ITER összeszerelése

ITER Fotó: wikimedia.org

Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek az összeszerelése hétfőn. Ez hatalmas mérföldkő a projekt életében, hiszen eddig nagyrészt az épületek és a kiszolgálóegységek építése zajlott. Az első igazi komponensek érkezésével felgyorsulnak az ITER-építkezés eseményei.

Ma reggel 10:00 órakor élő közvetítés keretében megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének, az ITER-nek az összeszerelését elindító ünnepi ceremónia. Az ITER – nemzetközi kísérleti termonukleáris reaktor – jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyben magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek. A berendezést a dél-franciaországi Cadaracheban építik azzal a céllal, hogy bebizonyítsák, hogy lehetséges magfúzióval békés célokra energiát termelni a Földön. Ezenkívül, itt fogják tesztelni a későbbi fúziós erőművekben használt technológiát is.

Magyarországról az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának és Fúziós Technológia Laboratóriumának a szakemberei vesznek részt az ITER-projektben.

A MAGYAR MÉRNÖKÖK TERVEZTÉK MEG AZ ITER TELJES BELSŐ RÉSZÉNEK BEKÁBELEZÉSÉT OLY MÓDON, HOGY AZOK 20 ÉVIG KARBANTARTÁS NÉLKÜL IS MŰKÖDNI TUDJANAK, EMELLETT EGYES KOMPONENSEKET IS TESZTELTEK BUDAPESTEN.

Ezenkívül az EK szakemberei jelenleg is dolgoznak az ITER egyik fontos elemén, az egyik ún. szaporítókazettán, amelynek a feladata a fúzió egyik üzemanyagának előállítása lesz az erőművön belül, továbbá a hetekben pályáztak az ITER egyik kritikus berendezésének, a pelletbelövőnek az építésére is, amely az üzemanyag-utánpótlást oldaná meg egy fúziós erőműben.

A közvetítés virtuális körsétával indul, amelyet Bernard Bigot, az ITER főigazgatója vezet. Ezután a partnerországok – USA, EU, Oroszország, India, Kína, Dél-Korea és Japán – magas rangú vezetői jelentkeznek majd be.

AZ ÖSSZESZERELÉS MEGKEZDÉSE HATALMAS MÉRFÖLDKŐ A PROJEKT ÉLETÉBEN, HISZEN EDDIG NAGYRÉSZT AZ ÉPÜLETEK ÉS A KISZOLGÁLÓEGYSÉGEK ÉPÍTÉSE ZAJLOTT. AZ ELSŐ IGAZI KOMPONENSEK ÉRKEZÉSÉVEL FELGYORSULNAK AZ ITER-ÉPÍTKEZÉS ESEMÉNYEI.

A ceremóniára egy speciális ajándékkal is készültek az Energiatudományi Kutatóközpontban. Múlt héten az ITER 1:100-as méretarányú, 3D nyomtatott mását küldték ki Franciaországba, amelyet reményeink szerint láthatunk a közvetítés során.

Arról, hogy ez a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló beruházás miért példaértékű, milyen szerepet tölthet be a jövőben és mikor kezdheti meg működését, az alábbi anyagunkban írtunk részletesen: 2019. 11. 27. Elképesztő kísérletbe kezdtek a szuperhatalmak: siker esetén 1000 évre megoldanák az emberiség energiaellátását

 

Forrás: Portfolio