Elképesztő gesztusra készül a kormány: érkezik a levél a hiteleseknek

Fotó szon.hu

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. március 31-ig bezárólag minden érintettnek megküldi azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit – adta hírül a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya.

Az Országgyűlés decemberi döntése értelmében visszavásárolhatják a bankok által elvett otthonukat a NET Zrt. ügyfelei. A cég március 31-ig bezárólag minden érintettnek megküldi azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit. Az ügyfeleknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, melyik konstrukciót választják.

A mostani bejelentés szerint a zrt. elkezdte a levelek kiküldését azoknak, akik jogosultak kedvezményes feltételek mellett visszavásárolni ingatlanukat. Mintegy 32 ezer ügyfél dönthet úgy, hogy egy összegben, kedvezményes áron vagy kedvezményes részletvétellel újra tulajdonosává válhat korábbi otthonának. Az ügyfelek dönthetnek úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant és továbbra is bérlők maradnak változatlan bérleti díj megfizetése mellett. Bármelyik lehetőséget is választják, a legfontosabb, hogy arról – a megfelelő nyomtatvány aláírásával és visszaküldésével – mindenképpen nyilatkozzanak a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül – olvasható a közleményben.

Akik pedig semmilyen nyilatkozatot nem küldenek vissza a megadott határidőig, azok számára a visszavásárlás lehetőségét elveszítik, és a jelenleg fizetett bérleti díjuk 2019. július 1-től a háromszorosára emelkedik.

Az ingatlan megvásárlását minden érintettnek érdemes megfontolnia. A vételár ugyanis megegyezik a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett korábbi vételárral, csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével. Ezen felül egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető. Ha az ingatlan Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban helyezkedik el, a kedvezmény mértéke tizenöt százalék, más vidéki városban huszonöt százalék, egyéb településen harmincöt százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Részletvétel választása esetén a havi részlet összegének meghatározása során a jelenlegi bérleti díj összegét veszik alapul – ez átlagosan 11 160 forint – azzal, hogy a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot. A részletvétel tehát hosszú távon mindenképpen kedvezőbb konstrukció, mint bérlőnek maradni. Az ingatlan visszavásárlását tovább segítjük azzal, hogy a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

A sokféle kedvezményről röviden:

  • a vételár számítás során az állam nem számít fel kamatot,
  • a vételárba beszámítják a bérlő által eddig megfizetett bérleti díjat,
  • vevő kérelmére az állam további vételárkedvezményt nyújt elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésének terhe mellett,
  • a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli,
  • nem kell a vétel után illetéket fizetni,
  • szja-mentes az államtól kapott kamatmentesség, a részletfizetési és a vételárkedvezmény.

A Nemzeti Eszközkezelőt a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi akcióterv keretében hozta létre a második Orbán-kormány 2011-ben. A programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét.

(Forrás: napi.hu, Domonkos László)