Elképesztő csodaüveget sikerült előállítani

fotó hortidaily.com

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói LionGlass néven kifejlesztettek egy olyan üvegtípust, ami nem csak tízszer jobban ellenáll a törésnek, de még az előállítás is 30 százalékkal kevesebb energiát igényel.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói a jelek szerint egy csapásra megoldották – az üveg kapcsán felmerülő – törékenységgel és az előállítás környezeti hatásával járó problémákat: kifejlesztettek ugyanis egy környezetbarát fajtát, aminek az előállítása sokkal kevesebb energiát igényel, egyúttal sokkal jobban ellenáll a különféle sérüléseknek, mint a hagyományos szóda-mész-szilikaüveg – olvasható a hvg.hu-n.

A szemlézett Interesting Engineering emlékeztet, hogy a hagyományos üvegek jelentős szén-dioxid-kibocsátása abból fakad, hogy az üveg olvasztásához a kemencét igen magas hőmérsékletre kell felfűteni, ehhez pedig sok energia szükséges. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azonban a LionGlass névre keresztelt üveg olvadási hőmérsékletét 300–400 Celsius-fokkal tudták csökkenteni, ami

30 százalékos energiamegtakarítást jelent.

Emellett a LionGlass sokkal erősebb is a hagyományos üvegnél: legalább tízszer jobban ellenáll a törésnek. Ez pedig számos területen lehet előnyös, az üvegek ugyanis vékonyabbak és könnyebbek lehetnek, lévén egy vékonyabb réteg is elég belőle, mégis erős lesz.

Profitálhatnak az új üvegből az autóiparban, az építészetben, de még a kommunikációs iparágban is, lévén az optikai (üvegszálas) kábelek is erősebbek, ellenállóbbak lehetnek.

A kutatók már be is nyújtották a szabadalmi kérelmet a LionGlassre, illetve annak minden típusára – ugyanis több összetétellel is dolgoznak.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/tudomany/2023/07/12/elkepeszto-csodauveget-sikerult-eloallitani