Eljutott a háziorvosokhoz a kínai vakcina

Fotó Mohai Balázs, MTI

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elmondta: eljutott a háziorvosokhoz a kínai Sinopharm vakcinája, átlagosan praxisonként 50-55 ember beoltására alkalmas mennyiségben. Jelezte: a praxisba eljuttatott oltóanyag-mennyiség függ a praxis összetételétől, a regisztráltak és a krónikus betegségben szenvedők számától; vannak olyan praxisok, ahol 70 embert is be tudnak oltani. Kitért arra, már az első adag oltása után jelentős mértékben megindul a szervezetben az ellenanyag-termelés. Arra kérte az embereket, éljenek az oltással, és oszlassák el félelmeiket a kínai és orosz vakcinákkal szemben, mert azokat már több mint 30 millió embernek beadták a világon, különösebb probléma nélkül. Müller Cecília bízik abban, hogy a következő egy hétben jelentős számú, 368 ezer védőoltást tudnak majd beadni. A kínai vakcinát elsőként a regisztrált idősek oltására használhatják a háziorvosok. A Sinopharm vakcinája 8 év felett korhatár nélkül adható – áll a kormányzati honlapon megjelent ismertetőben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn levelet küldött a háziorvosoknak, ebben a kínai vakcina alkalmazási előirata mellett egy Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett tájékoztató is szerepelt az orosz és a kínai vakcina alkalmazásáról. A Telexhez eljutott tájékoztató szerint a tájékoztató a két vakcinánál pontosan ugyanaz: „az oltóanyag minden 18 évesnél idősebb személy részére alkalmazható életkori korlátozás nélkül, akiknek a krónikus betegsége gyógyszeresen jól beállított, egyensúlyban van, illetve krónikus betegsége jelenleg nincs akut fázisban és a védőoltásnak nincs egyéb kifejezett ellenjavallata.” Ez azért furcsa, mert míg a Szputnyik V-t a hivatalos kommunikációban egyértelműen úgy pozicionálták, hogy krónikus betegeknél nem vagy korlátozottan használható, ugyanez a kínai vakcináról eddig elvétve hangzott el – közli a lap.

Több tekintélyes virológus szerint a kínai oltóanyag potenciális veszélyeket rejthet magában, és arról is értesült több orvostól, hogy a háziorvosokat nyomás alá helyezték, hogy mindenképpen ezzel oltsanak – írta Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere a falu háziorvosának, arra kérve, hogy a kínai vakcinával csak azokat oltsa be, akik írásban kifejezetten ezt kérik, és vállalják az esetleges következményeket. (Index)

Hadházy Ákos független képviselő Facebook-oldalán arról ír, hogy ismét levélben fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz annak kapcsán, hogy milyen rendeletek vagy utasítások határozzák meg, hogy kit, mikor, hol és milyen oltással oltanak, amire a tisztifőorvos annyit reagált, hogy egyrészt ő nem illetékes ebben, másrészt pedig igen, vannak ilyen rendeletek. A politikus hangsúlyozta: „a hatályos törvény szerint egy személyben a tisztifőorvos felel azért, hogy milyen betegség ellen kit és milyen vakcinával szabad oltani és nyilvánvalóan felel az oltások körülményeiért is.”

Eddig egymillió adag, az EU által jóváhagyott vakcina érkezett Magyarországra, ami a kínai beszerzésnek mintegy a duplája – hangoztatta a DK frakciószóvivője szerdán sajtótájékoztatón. Varga Zoltán szerint „Orbánék erőből a kínai vakcinát tolják”, miközben a kormány azt próbálja elhitetni, hogy az EU-ból nem érkezik elegendő, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyag.

Itt a koronavírus-járvány harmadik hulláma, Gyurcsányék pedig még most is a vakcina ellen hergelnek – kommentálta a Fidesz Varga Zoltán nyilatkozatát. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Facebook-posztjában azt írta: „Magyarországra eddig közel 400 ezer fő beoltására elegendő keleti vakcina érkezett. Ha a baloldalon múlt volna, ezek az oltóanyagok meg sem érkeztek volna hazánkba.” INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, NAPI.HU, ATV.HU, MANDINER.HU, MTI