Eljött a hazai gyógynövények szezonja

A kép forrása: azuton.hu

Megelőzhetők és gyógyíthatók a Magyarországon termett gyógynövényekkel a megfázásos betegségek. A magyar fogyasztók kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése is komoly veszélybe került a munkaerőhiány miatt. Véget ért a gyógynövények begyűjtési- és felvásárlási szezonja, a hazai gyógynövényhelyzetet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács piaci körképe foglalta össze.

A kamillavirágzat gyulladáscsökkentő, a bodza- és a hársvirág pedig izzasztó, diaforetikus hatása miatt keresett a téli meghűléses időszakban. A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma miatt népszerű, erősítő, roboráló teák alkotórésze önmagában és más gyógynövényekkel vagy étrend-kiegészítő, vitaminkészítmény formájában. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács piaci körképe szerint a vásárlók körében hagyományosan keresettek az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág és magas C-vitamin-tartalmánál fogva a homoktövis készítmények. A körkép alapján újra reneszánszát éli a homoktövis termesztése, aminek termőterülete 2019- ben elérte a 400 hektárt.

A vadon termő magyar kamillavirág filteres vagy egész kamillavirágként piacra kerülő drog részben gyűjtésből, részben termesztésből származik. A Magyarországon előállított kamillavirág nagyobb hányada exportra kerül, a többit itthon dolgozzák fel. A kamilla Magyarországon hagyományosan közel 300 hektáron terem, azonban a kedvezőtlen őszi és tavaszi időjárás miatt komoly veszélybe került, sokan már tavasszal kitárcsázták a területeket egyéb ipari növények számára.

Megszenvedték a vadon termő gyógynövények a szélsőséges időjárást

Az idei esztendő a kamillavirágzathoz hasonlóan a bodzavirágzat, a hársfavirág és a csipkebogyó esetében sem kecsegtetett jó kilátással. A vadon termő állományok is megszenvedték a szélsőséges időjárást, és továbbra is nagy gond a munkaerő hiánya, ami a termesztésben és a gyűjtésben is éreztette hatását. Bizonyos gyógynövény- alapanyagok esetén több mint 30 százalékos emelkedés volt az előzi év árszínvonalhoz képest. Annak ellenére, hogy a kereslet évről évre nő, az alapanyag áremelése a feldolgozott termékek árában nehezen érvényesíthető, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A gyűjtés időjárás- és munkaerőhiány-kiszolgáltatottságának csökkentésére a hagyományosan gyűjtött gyógynövények termesztésbe vonása jelenthetne megoldást, ami bizonyos fajoknál már elkezdődött. Ezért például évről évre nő a hagyományosan gyűjtött gyógynövénynek tekinthető csipkebogyó (556 hektár), a cickafark (198 hektár) és a bodza (6436 hektár) termőterülete is.

Forrás: magro.hu