Elindul a szezon, már rendszeresen kínálják az erdő termését az árusok a piacon

Fotó: Pixabay

A kedvező időjárásnak köszönhetően beindul a gombaszezon, és egyre többen indulnak az erdőbe, nem csak túrázni, hanem gyűjtögetni is. Fontos, hogy fogyasztás előtt vizsgáltassuk be szakértővel a gombát, vagy csak olyan helyen vásároljunk, ahol bemutatják a vizsgálati jegyzőkönyvet.

Ugyan még nincs tele az erdő gombákkal, a pécsi vásárcsarnokban már válogathatunk az ízletes csemegék közül, a vargányáért 3–4000 ezer forintot kértek kilónként. Az árusok annyit elárultak, hogy a Mecsekben még nem igazán indult be a gombaszezon, csaknem száz kilométert vonatoztak vele Pécsre.

– Alig világosodott, már az erdőben voltunk és kerestük a gombát – mondja egyikük. Amint összejött néhány kilóra való, máris indultam vele Pécsre, ahol viszonylag még van kereslet a szép gombára. Itt a vásárcsarnok emeletén az egyik legnagyobb probléma, hogy túl meleg van, még a földszinti hőmérséklethez képest is. Ez pedig nem tesz jót a frissen megszedett gombának, sokkal hamarabb fonnyad, kiszárad, és nem lesz olyan mutatós sem.

Ez a probléma minden évben előjön, az árusok panaszkodnak, a csarnokban a hangosbeszélő pedig naponta többször is bemondja, hogy az emeleten erdei gomba kapható.

– Nem kérünk semmi mást, csak hasonló esélyeket, jogokat és lehetőségeket, ugyanúgy mint amit a többi árusnak is biztosítanak – fogalmazzák meg kérésüket az árusok. – Hiába mondatják be néhányszor a hangosba, hogy az emeleten vannak a gombaárusok, az nem elég. Ugyanakkor a mozgássérültek, az idősebbek, a bevásárlókocsival közlekedők és a babakocsis kismamák nem jönnek fel az emeletre. Sokkal kevesebb a vevő mint annak idején a földszinten volt. Ott ezt a néhány kiló gombát órák alatt eladtam, most még a negyedét sem vitték el, a nap végén pedig kidobhatom a maradékot, vagy vihetem haza a családnak. Nekünk ez fontos bevételt jelentene, hiszen száz kilométert vonatoztam, de pénzbe kerül a kullancsriasztó is, az erdőben töltött hosszú órákat nem is számolva.
Az árusok elmondták, többen elpártoltak Pécsről a kedvezőtlen körülmények miatt, és inkább buszoznak egy kicsit távolabb, ahol találnak megfelelő vásárlóerőt. Ha úgy döntünk, hogy saját magunk szedjük meg az ebédre való gombát, fogyasztás előtt mindenképpen mutassuk meg szakértőnek.

Pécsett, a vásárcsarnokban hétfőtől péntekig 5–14, szombaton pedig 5–13 óra között vizsgálják be ingyenesen a lakosság által bevitt gombát, illetve a szezonban vasárnap késő délután is biztosítanak erre lehetőséget.

Biztonságosabb a gombavizsgálat az emeleti asztalokon

Hat évvel ezelőtt, a gombaszezon kezdetén költöztették az erdei gomba árusokat a pécsi vásárcsarnok emeletére, akik már akkor is tiltakoztak az intézkedés ellen. Több alkalommal is írtak levelet, tiltakoztak, a vásárcsarnokot működtető Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-nek, azonban a helyzet nem változott. Lapunkban is beszámoltunk a cég válaszáról, azt írták, annak idején több alkalommal is előfordult, hogy nem jutott hely minden gombaárusnak, ezért költöztették az erdei gombaszedőket az emeletre, ahol kirakhatják a teljes árukészletet az asztalokra. Ez azért is fontos, mert a gombaszakértőnek minden egyes darabot át kell vizsgálnia, csak abban az esetben állíthatja ki a vizsgálati jegyzőkönyvet. A cég szerint a földszinti tumultusban ezt gyakran igen nehézkes volt elvégezni helyhiány miatt.

(bama.hu)