Elhunyt a rablóprivatizáció kérlelhetetlen kritikusa

Fotó csikszereda.piarista.hu

(Forrás: Techet Péter írása)

Hétfőn nyolcvannégy éves korában elhunyt Dr. Tímár György, a Független Kisgazdapárt egykori országgyűlési képviselője. Azt a polgári létet képviselte, amelynek anyagi alapjaitól a nyilasok és a kommunisták egyaránt megfosztották, és amit a rendszerváltás Magyarországa is csak minimális részeiben hozott vissza.

Torgyán Józsefnek kétségtelenül voltak derűt fakasztó megnyilvánulásai, de egyre inkább látható, hogy a rendszerváltás idején neki volt igaza.

Mert mit is követeltek a kisgazdák?


Re-privatizációt, történelmi igazságtételt és – ha nem is a Monarchia visszaállítását, de legalább – Habsburg Ottó államfővé választását. Ő ugyanis egykori pannonhalmi bencés diákból valódi európai politikussá nőtte ki magát, és magyar szíve volt. Mindezt a bal- és jobboldal, a konzervatív és liberális pártok egyöntetűen utasították el. Esterházy Péter szellemesnek gondolva mondta  „földet vissza nem veszünk”. Ennek az lett az eredménye, hogy a földet és minden mást többnyire azok vittek el, akik éppen a hatalom közelében voltak – tehát a politikailag beomló, de magát gazdaságilag sikeresen átmentő korábbi állampárti elemek.

Miközben az akkori Alkotmánybíróság védelmezte a személyi számot, nem találta üldözendő bűncselekményeknek a nyilasokkal kezdődő és a kommunistákkal kicsúcsosodó rablásokat. Dr. Tímár György, a spontán privatizációval szegezte szembe az ismert római jogi elvet:  „senkinek sincs joga többet átruházni, mint amivel rendelkezik”.

„Nemo plus iuris transferre potest quam ipse habet

Tímár György 1937-ben született pesti jó polgári zsidó családban. Először a család zsidósága, majd a jó polgársága lett a végzete. Az ügyvéd-politikustól azonban a tartást nem tudták elvenni, jól szabott öltönyével, eleganciájával, barokk körmondataival és fehér kiskutyáival igazi polgári jelenség maradt. Amikor lehetősége adódott, belépett abba a pártba, amely a leghatározottabban állt ki a magántulajdon szentsége mellett – azaz a számos véleményformáló által lesajnált Független Kisgazda Pártba. A kisgazda gondolatban ugyanis terézvárosi zsidó polgár és vidéki gazda-paraszt egyaránt megfért, sőt számos kérdésben azonos véleményen volt, így 1945-ben is és 1990-ben is. A fentebb idézett római jogi elvet a politikus még egyszerűbben fogalmazta meg:

„A lopott holmi visszajár”.

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák kegyelettel őrzik Dr. Tímár György ügyvéd, korábbi független kisgazda országgyűlési képviselő Úr emlékét, és ezt kérjük a többi polgári kisgazda társunktól is.

(Összeállította: Dr. Paál Sándor címzetes egyetemi docens, a Független Kisgazdapárt egykori parlamenti titkára, Dr. Tímár György egykori munkatársa)