Elhárulni látszanak az akadályok az atlétikai vb megrendezése elől

Fotó atletika.hu

Karácsony Gergely: Gulyás Gergely nyilatkozata azt jelenti, hogy a kormány elfogadta a főváros feltételeit az atlétikai vb kapcsán

Karácsony Gergely főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatáról, miszerint a kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja az atlétikai világbajnokság 2023-as budapesti megrendezését, azt mondta, ez a bejelentés részben azt jelenti, hogy a kormány elfogadta a főváros feltételeit, amelyeket hétfőn hoztak nyilvánosságra, részben pedig azt, hogy Gulyás Gergely ellentmond Orbán Viktor miniszterelnöknek, hiszen a kormányfő azt mondta, hogy „a kormány megvárja a Fővárosi Közgyűlés döntését az atlétikai világbajnokság kapcsán”. Partneri viszony kialakítására törekszenek a főváros és a kormány között, „olyan dolgot kérünk, amit nem magunknak kérünk, hanem a budapestieknek” – mondta a városvezető, majd hozzátette „nyitott vagyok az együttműködésre a kormánnyal”.

Baranyi Krisztina az atv.hu-nak azt mondta, hogy őszintén meglepődött, mikor hallotta Gulyás Gergely nyilatkozatát, amit az MTI-nek adott. „Valóban annyira fontos ennek a versenynek a megrendezése, hogy a kormány gyakorlatilag bármilyen kérést teljesít. De azt is látni kell, hogy a kormány a fővárossal egyezik meg, a fővárosi közgyűlésnek kell meghoznia a döntést” – fogalmazott a ferencvárosi polgármester.

Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár a 444.hu-nak azt mondta: egy hónapja nem gondolták volna, hogy a kormány egyik legkérlelhetetlenebb kritikusától, Baranyi Krisztinától érkeznek konstruktív, előremutató javaslatok. „Ma úgy tűnik, a Baranyi-terv jó megoldás lehet, jól szolgálja a budapestiek és ferencvárosiak érdekét. Ferencváros javaslatai vagy teljesen egybeesnek az évek óta megfogalmazott kormányzati szándékokkal vagy jól illeszkednek azokhoz. A polgármesterasszony javaslataival nyitott kapukat dönget” – fogalmazott.

Nincs valós szakmai indoka a főpolgármester által az atlétikai vb támogatása fejében a kerületi alap- és járóbetegellátáshoz kért plusz ötvenmilliárd forintnak, mert a kormány az Egészséges Budapest programban tíz év alatt hétszázmilliárd forintot költ a fővárosi centrumkórházak kialakítására és a betegellátás fejlesztésére – mondta a Magyar Nemzetnek Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa.

„Gulyás Gergely ’kormányszóvívő’ a Fideszes párhuzamos univerzumban eltévedve javaslatoknak tekinti azokat a feltételeket, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott, és javaslatoknak szeretné tekinteni a fővárosi közgyűlés holnap esedékes állásfoglalását is. Miniszter Úr, az október 13-án földcsuszamlásszerű győzelmet arató Új Budapesti Városvezetés nem javaslatot tesz a kormánynak az atlétikai beruházást illetően, hanem feltételeket szab” – írta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Facebook-oldalán.

Szalma László, a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: komoly kudarc lenne, ha Magyarországnak vissza kellene lépnie az atlétikai világbajnokságtól, ráadásul, ha nem épül meg a stadion, milliárdos kártérítést is kellene fizetni a nemzetközi szövetségnek.

Csalódott a fővárosi vezetésben Kassai Dániel, XVIII. kerületi ellenzéki önkormányzati képviselő, aki keddi Facebook posztjában arról írt, hogy az ellenzék kampányígéreteivel szemben ma már partneri viszonyt igyekszik ápolni a kormánnyal. „Orbánnal van alku” – fogalmazott. Kassai szerint nem számíthatnak változásra a budapestiek, ha a fővárosi vezetés enged a kormány „zsarolásának”. Példaként az atlétikai vb ügyét említette.

MTI, ATV.HU, 444.HU, HVG.HU, HÍR TV HÍRADÓ, MAGYAR NEMZET

Az atlétikai vb megrendezése rendkívüli nagy kihívás nemcsak Budapest, de az egész ország számára. A hosszú rendezési idő, a rendezvényen résztvevők rendkívüli nagy száma, a költségeket minden más rendezvényhez képest – kivéve az olimpiát – a legmagasabbra emeli. Az igazi kérdés, hogy az erőfeszítések mennyibe kerülnek és mennyit hoznak. (kpe)