Elhalasztotta a törvényhozás a köznevelési törvény módosításának zárószavazását

Fotó: Balázs Anett

Elhalasztotta az Országgyűlés tegnap a köznevelési törvény módosítására vonatkozó kormányzati törvényjavaslat zárószavazását a kabinet kezdeményezésére. A képviselők 180 igen, 4 nem szavazat mellett döntöttek így. Az előterjesztő nem kívánta indokolni a halasztást. Az Index információi szerint mindez nem jelenti azt, hogy a javaslatok végleg lekerülnek a napirendről; ezzel a technikai megoldással most megnyílik a lehetősége annak, hogy beadjanak egy, a tervezet szövegét alaposabban átíró, egységes módosító javaslatot. A portál értesülései szerint elsősorban a Waldorf-iskolákra vonatkozó rész módosulhat, a kormánypártok ugyanis nem számoltak azzal, hogy ez milyen széles körű felháborodást vált ki. Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke a Klubrádióban a köznevelési törvény módosításával kapcsolatban arról beszélt, hogy betarthatatlan szabályokra köteleznék az alternatív kerettantervvel rendelkező iskolákat, az egyesület ezért arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a tervezetét.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában a köznevelésügyi törvény módosításával, ezen belül a magántanulói státussal kapcsolatban hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy az egyéni tanrend azoknak legyen elérhető, akiknek a körülményei ezt valóban indokolják, és cáfolta, hogy a törvényjavaslat előkészítése során nem hallgatták meg a szakmai-érdekképviseleti szervezeteket.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy miért döntöttek a köznevelési törvényről szóló szavazás elhalasztásáról, azt mondta: sok ponton támadták az előterjesztést, és egy észrevételt megfontolásra érdemesnek tartottak. A zárószavazást jövő péntekre teszik át – közölte, hozzátéve: az Oktatási Hivatal engedélyével a jövőben is működhet majd a Waldorf-módszer Magyarországon. „Csak a legkomolyabb ’vész’ esetén veti be a kormány, hogy másfél órával egy törvény végszavazása előtt nyújt be olyan módosító indítványt, hogy halasszák el a voksolást. Ez nem egy elegáns dolog” – mondta az atv.hu-nak Hiller István, a Parlament MSZP-s alelnöke. Feltételezése szerint az Emmi, illetve a szakmai apparátus valószínűleg nem tájékoztatta a maga konkrétságában, részletesen a kormányt arról, hogy a módosításoknak milyen következménye lehet. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese tegnapi sajtótájékoztatóján a köznevelési törvény módosítása kapcsán úgy vélekedett: a szavazás elhalasztása helyes, de a megoldás a teljes visszavonás lenne, hiszen a javaslat megbukott, mind az óvodáztatás, mind a magántanulói lét, mind az alternatív iskolák tervezett szabályaival mérhetetlen károkat okozna. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a törvény módosításának elhalasztása kapcsán az ellenzéki, szakmai, nemzeti konszenzus sikeréről beszélt a sajtótájékoztatóján, mondván, győzelmet arattak „a Fidesz akarnok politikája felett”.

MTI, INDEX.HU, 24.HU, HVG.HU, ATV.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, MAGYAR NEMZET