Elhalasztják a tokiói olimpiát

Fotó MTI, EPA, Majama Kimimasza

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke megegyezett abban, hogy az ötkarikás játékokat legkésőbb jövő nyáron tartják meg a koronavírus-járvány miatt.

„Nagyjából egyéves halasztást javasoltam, és ezzel Thomas Bach teljes mértékben egyetértett” – közölte a japán kormányfő.

A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatja meg a halasztás lehetőségét.

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg. Szintén elhalasztják a paralimpiát is.

Ez az első eset az olimpiák történetében, hogy elhalasztották a játékokat, többet is töröltek a világháborúk miatt (1916, 1940, 1944). A halasztás nemcsak példa nélküli, hanem a BBC gyorselemzése szerint óriási logisztikai kihívás, és még az sem biztos, hogy egy év múlva lehetőség lesz az olimpia megrendezésére.

Olimpiai láng az alagút végén

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos közleménye szerint reggel tartott konferenciabeszélgetést a japán kormányfő és a NOB elnöke, és közösen tekintették át a járványügyi helyzetet, és azt is, hogy milyen hatással van a sportolókra. Mivel a koronavírus egyelőre gyorsuló ütemben terjed világszerte, a halasztás mellett döntöttek.

A jelen körülmények között, a WHO mai adatai alapján a NOB elnöke és Japán miniszterelnöke arra jutott, hogy a 32. olimpiai játékokat Tokióban új időpontban kell megrendezni, amely 2020 után lesz, de nem később, mint 2021 nyara” – áll a közleményben, amely hozzáteszi, a döntést a sportolók, az olimpiai mozgalom tagjai és a nemzetközi közösség érdekében kellett meghozni.

A két vezető egyetértett, hogy az olimpiai lángnak kell jelképeznie a fényt az alagút végén. Ezért a láng Japánban marad, és a játékok megnevezése is Tokió 2020 marad.

Drága mulatság a halasztás

A játékok elhalasztását egyre többen követelték, noha március 17-én még a japán olimpiaügyi miniszter, Hasimoto Szeiko azt mondta, az eredetileg tervezett időpontban rendezik meg az eseményt. Később Kanada, majd Ausztrália is bejelentette, az idén biztosan nem küld sportolót az olimpiára. A nyomás egyre nagyobb lett a szervezőkön és a NOB-on, napok óta várható volt a döntés a halasztásról, különösen azok után, hogy gyakorlatilag teljesen megállt a sportélet mindenhol, a sportolók készülni sem tudnak.

A lépést vélhetően anyagi okok miatt halogatták, hiszen Japán óriási összegeket költött már el az előkészületekre, és a szponzorok is jelentős támogatást fordítottak a rendezvényre. Az összes ráfordított költséget 25 milliárd dollárra becsülik, amelynek nagyobb részét már el is költötte a házigazda. Az olimpia halasztásával azonban késnek majd a remélt bevételek is, sőt azt sem lehet tudni, hogy egy évvel később mekkora érdeklődés lesz majd a játékok iránt.

Forrás: infostart.hu