Elfogadták a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt az Országgyűlésben / Gulyás Gergely: Szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend

Fotó Stringer, Reuters

Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt kedden. A képviselők 192 igen szavazattal hagyták jóvá a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által beterjesztett, kétharmados támogatást igénylő, a veszélyhelyzet megszüntetését kezdeményező javaslatot. A jogszabályban az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet szüntesse meg. A kormány továbbra is szükségesnek tartja azonban több, a járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását, továbbá néhány átmeneti intézkedés bevezetését, ezért Gulyás Gergely javaslatára a parlament 135 igen, 54 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett elfogadta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényt is.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán bejegyzésében azt írta: „97. Szavazás a rendkívüli jogrend megszüntetéséről. Fantasztikus, vissza nem térő lehetőség! A nemzetközi és hazai diktatúrázók olcsón megúszhatják!” A 444.hu kiemeli: a poszt angolul és magyarul is olvasható, az angol szövegének utolsó mondatának fordítása úgy hangzik: „azok, akik itthon és külföldön diktatúráról sírtak, most kifejezhetik a bocsánatkérésüket!”

A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére. A kabinet azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend – jelentette ki Gulyás Gergely keddi sajtótájékoztatóján az Országházban. A politikus kiemelte: mindenkit köszönet illet, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt. A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni – fogalmazott a miniszter. Megjegyezte: az első hullámon túl van az ország, nem tudni, lesz-e második, de az operatív törzs megmarad, és a törvénybe foglalt rendelkezések is fennmaradnak. A kérdésre, hogy a kormány hány alkalommal hosszabbíthatja meg a hathónapos időszakot, Gulyás Gergely azt válaszolta: amíg járványveszély van, és szakmailag indokolt, addig az a jó, ha készültség is van, mert mindannyiunknak az az érdeke. A miniszter cáfolta, hogy a járványügyi készültség alatt a kormány törvényeket függeszthetne föl, erre nincsen lehetőségük. A tájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte: Magyarország sikeresen védekezett, nem lett tömeges a járvány, ennek okaként a kiválóan felkészült szakemberek tudását; az emberek fegyelmezettségét; továbbá azt jelölte meg, hogy a kormány időben hozta meg a szükséges döntéseket. A frakcióvezető szerint azzal, hogy a veszélyhelyzet márciusi meghosszabbítását az ellenzék nem támogatta, a baloldal veszélybe sodorta a védekezést. Kiderült, hogy nem lehet a baloldalra számítani a bajban – jelentette ki Kocsis Máté.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook bejegyzésében úgy fogalmazott: „továbbra is várjuk a diktatúrát kiáltó újságírók, politikusok és véleményformálók bocsánatkérését.”

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Hír TV Magyarország élőben műsorában a veszélyhelyzet megszüntetéséről és annak visszhangjáról elmondta, hogy azon személyek, akik diktatúrát kiáltanak, a Magyarországon zajlott nyilas és kommunista diktatúrák áldozataival, megszenvedőivel szemben tiszteletlenek. „Szégyellje magát mindenki, aki diktatúrát kiált egy olyan politikai helyzetre, amit nem szeret és ezzel, a valóban abban élő emberek szenvedését relativizálja” – fogalmazott. Deutsch Tamás a Euronews-nak azt nyilatkozta: „rasszizmust súroló az a gyakorlat”, ahogyan mainstream európai politikai szereplők a lehető legdurvább előítéletek mentén kollektív bűnösséget hirdettek Magyarországgal szemben a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.

Donáth Anna szerint a különleges jogrend megszűnésével csak annyi történt, hogy az ország visszatért abba a világba, ami ellen a vírus előtt küzdött. A Momentum EP-képviselője közösségi oldalán azt írta: ez a világ felhatalmazási törvény nélkül sem jogállam és demokrácia. „A felhatalmazási törvény és annak visszavonása egy propagandaeszköz Orbán Viktor politikai játszmájában. Ma távolmaradással demonstráltam a kormány hazugságai ellen” – közölte Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közösségi oldalán.

„Éberek maradunk: nyomon fogjuk követni, hogy a jogállamiságot, alapvető jogokat és a közösségi jog alkalmazását érintő intézkedéseket miképp szüntetik meg” – közölte az Európai Bizottság a Magyar Nemzettel, annak margóján, hogy a magyar Országgyűlés elfogadta a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló törvényt, valamint átmeneti szabályokról döntött.

INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, ATV.HU, 444.HU, HIRTV.HU, MAGYAR NEMZET