Elfogadhatatlan, hogy a Facebook adatbázisát kampánycélra használják

Fotó: MTI

Elfogadhatatlan, hogy a Facebook adatbázisát az érintettek hozzájárulása nélkül, üzleti, de különösen politikai kampányok céljaira használják – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a visegrádi négyek miniszterelnökeinek megbeszélése után Brüsszelben.

A kormányfő arról tájékoztatta a sajtót, hogy egyetértés született abban, hogy ezt meg kell akadályozni. A törvény teljes szigorával és erejével fel kell lépni ez ellen, különösen, ha illegális eszközöket is felhasználnak – hangoztatta. Estére lesz végleges döntés is – tette hozzá. Orbán Viktor közölte: egyeztettek a Facebook ügyéről, és ezt hamarosan folytatják a 28 miniszterelnök társaságban.

Úgy fogalmazott: nagy a felháborodás mindenhol, Brüsszelben is. Kedden az Európai Parlament (EP) meghívta Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját, hogy adjon magyarázatot a cég körül a napokban kirobbant botrányra. A Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására. Be kell számolnia arról is, hogy miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevű cég több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban – közölte Antonio Tajani, az EP elnöke. (Forrás: MTI, Miniszterelnöki Kabinetiroda)

A Polgári Kisgazdák elutasítanak minden, a választói akaratot meghamisítani szándékozó technikai ügyeskedést. (KPE)