Elfogadhatatlan a KAP források csökkentése

Fotó: Shutterstock

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az uniós mezőgazdasági miniszterek szófiai tanácskozása után: a Közös Agrárpolitikára javasolt költségvetés, nem elég, különös úgy, hogy lényegesen több adminisztrációs terhet rónak a gazdákra.

„Nem várható el a gazdáktól, hogy többet teljesítsenek a kevesebb támogatásért cserébe, ráadásul mindezt egy, a jelenleginél jóval összetettebb szabályrendszer szerint” – fogalmazott az Agrárminisztérium államtitkára a fórumon. A bolgár EU Elnökség szervezésében lezajlott találkozó volt az első alkalom, hogy az uniós agrárminiszterek véleményt cseréltek a Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövőjére vonatkozó, június 1-jén megjelent jogszabályi javaslatokról. Jelentős változást jelent a 2014-2020-as programozási időszakhoz képest, hogy a KAP stratégiai tervek bevezetése miatt a közvetlen támogatások rendszerét és a vidékfejlesztésre vonatkozó szabályokat közös rendelet szabályozná. Az államtitkár szerint a támogatások elosztásának új modellje, az úgynevezett stratégiai tervezés nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával és mind a tagállamok, mind pedig a gazdák esetében az adminisztratív terhek jelentős emelkedéséhez vezethet. „Ellenezni fogunk minden olyan javaslatot, amely tovább bonyolítja a rendszert, hiszen az elmúlt években hatalmas erőfeszítéseket tettünk az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésére, a gazdabarát támogatási rendszer megvalósítására” – emelte ki az államtitkár. „Az már most látszik, hogy az egyes ágazatokat – így különösen a tejelő és húshasznú szarvasmarhatartókat, a juhtartókat, a kertészeket vagy a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat – segítő, termeléshez kötött támogatások jelenlegi támogatási szintjének megtartása nehéz feladatnak ígérkezik. A többi, érintett tagállammal együttműködésben mindent megteszünk majd e támogatások szintjének megőrzése érdekében.” – mondta el Feldman Zsolt. Az agrárminiszterek az elnökséget ellátó bolgár miniszter javaslatára a mezőgazdasági generációs megújulás kérdéséről is egyeztettek. Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte, hogy Magyarország már most is minden lehetséges módon kedvez a hazai támogatási rendszerében a fiatal gazdálkodók számára, de kiemelten fontos, hogy a Közös Agrárpolitika még szélesebb eszköztárat biztosítson a fiatal gazdák támogatására, így segítve a generációváltást. (Forrás: AM Sajtóiroda).

A Polgári Kisgazdák agrárgazdasági szakértője szerint a mező- és élelmiszer-gazdaság termelési költségei létező költségek. A költségeket egy nagyon minimális szintig le lehet ugyan szorítani egy alaposan átgondolt termelés-szervezéssel, de fontos tudni, hogy a XXI. század dereka felé haladó harmadik évtizedben már biztosan nem lehet a munkabér- és a munkabérhez kapcsolódó járulékköltségeken spórolni. A valóság ugyanis az, hogy máris számos kézimunka-igényes mezőgazdasági ágazatban nyomasztó munkaerőhiánnyal kell számolni. Így, különösen a kertészeti ágazatokban, ahol most alig van, aki leszedi az érett epret, a cseresznyét és a meggyet, vagy aki ellátja az istállózott gazdasági haszonállatokat. Ezért, vagy megtérül a gazdálkodók számára a termelési költség, vagy nem lesz termelés. Mindebből az következik, hogy amilyen mértékben csökkenti az Európai Unió a mezőgazdasági támogatásokat, legalább ugyanolyan mértékben kell növekednie az élelmiszer-áraknak a fogyasztói piacon. Az Európai Unió támogatás csökkentő agrárpolitikájának a jövőbeni megvalósulása esetén mindezért két út válik lehetségessé. Vagy képes lesz a lakosság megfizetni a törvényszerűen emelkedő élelmiszerárakat, vagy nélkülözni fog. A KPE szakértőjének a véleménye az, hogy a fentebb vázolt tényekre még ideje-korán fel kell hívni a 2019-es Európai Parlamenti választások előtt az európai polgárok figyelmét, akik azután, majd el fogják dönteni, hogy olyan európai vezetőket szeretnének-e a továbbiakban is látni, akik az európai emberek pénzét a gazdasági bevándorlókra akarják elkölteni, vagy pedig olyan vezetőket, akik az Európában élő lakosság érdekeit képviselik. (KPE)