Elfelejtenék a magyarok az óraátállítást, kétharmados többsége van a nyári időszámításnak

A magyarok 81 százaléka szeretné, ha véget érne az évi két óraátállítás időszaka és egy időszámítás lenne hazánkban – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, melyet a Népszava megrendelésére készítettek. A reprezentatív kutatás szerint az emberek 65 százaléka a nyári időszámítást részesítené előnyben.

A Publicus Intézet 1001 főt kérdezett meg arról, mit gondolnak az óraátállításról, a válaszolók 81 százaléka szeretné, ha megszűnne az évi két átállás, és csak egy időszámítás lenne Magyarországon. Mindössze az emberek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné megtartani az óraátállítást.

A válaszadók kétharmada (65 százalék) ha időszámítást választhatna, akkor a nyárit választaná, amikor este tovább van világosabb. A megkérdezettek negyede (26 százalék) szerint a téli a jobb, amikor reggel hamarabb világosodik. Bár minden korcsoportban többségben vannak azok, akik inkább a nyári időszámítást választanák, a 45-59 év közöttiek 30 százaléka, illetve a 60 évnél idősebbek 29 százaléka szerint a téli időszámítás lenne a jobb.

Forrás: portfolio.hu