„Elfáradnak a malmok”, és abbahagyják a felvásárlást – fordulat várható a gabonapiacon

Fotó Pixabay

Meddig tarthat a gabonaárak szárnyalása? Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani a termelőknek, ha azon gondolkodnak, hogy tároljanak vagy eladjanak inkább?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgettek a Bábolnai Gazdanapok gabonapiaci kerekasztalához meghívott szakemberek, termelők és feldolgozók – Vámosi Gábor, a CornMill Hungary Kft. igazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója, a Kukorica Kör Egyesület képviselője, valamint Varga István, a Varga-Farm Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Hektikus ármozgás

A globális gabonapiacot minden eddiginél hektikusabb ármozgás jellemzi, a jelenlegi szárnyalás azonban bármikor nagyon gyorsan átcsaphat a fordítottjába is – mondta a kukoricafeldolgozó, szárító-tároló cég vezetője, Vámosi Gábor. Szerinte a gabonaárakat nagyban befolyásolja a spekuláció, valamint az, hogy a hírek az internet segítségével szinte azonnal eljutnak mindenhová.

Ma senki sem hiszi el, hogy háromnegyed év múlva is ennyire drága lesz a gabona. Nagy áresés következhet, hiszen – ha itthon nem is – globálisan jó termés várható – fogalmazott a magyarmezogazdasag.hu cikke.

„Az élet döntetlenre játszik”

Lassan az importon kell gondolkodniuk a feldolgozóknak – mondta Reng Zoltán, az egyik legnagyobb múltú hazai kukoricafeldolgozó vállalat képviselője –, mivel a termelők egyelőre nem akarnak eladni. Ha pedig nő a tárolókapacitás – amely szerinte nem indokolt a meglévő figyelembevételével –, még inkább így lesz. Mégis úgy véli, hogy „az élet döntetlenre játszik”, vagyis valahol megáll és visszafordul a piaci trend.

Például amiatt, mert „elfáradnak a malmok”, és abbahagyják a felvásárlást.

A közel 1800 hektáron gabonát termelő Varga-Farm – Varga István cége – jelentős veszteséget szenvedett el azzal, hogy „időben” eladta a repcét.

Üzemeltetnek egy kisebb gabonaszárítót, aminek a felújítására pályázatot nyújt be, de úgy véli, új építésébe fogni jelenleg nagyon kockázatos vállalkozás. Véleménye szerint a gabonatároló és szárítókapacitás növelésénél sokkal fontosabb lenne az öntözés fokozása a hazai szántóföldi termelésben. Ezzel akár a duplájára lehetne növelni például a kukoricatermelést.

Forrás: magro.hu