Életre szóló kedvezmény az édesanyáknak

babaszoba.hu

Beterjesztésre került az Országgyűlés elé az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat mely 2020-tól léphet hatályba, várható elfogadása esetén.

Ennek egyik fejezetét képezi a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák adókedvezménye. Megszűnik minden olyan személyi jövedelemadó adókötelezettség, mely munkából származó tevékenységhez kapcsolódik. Ilyen például a munkabér, az egyéni vállalkozói tevékenység, a mezőgazdasági őstermelő jövedelme, de akár a megbízás alapján végzett díjazás is.

A jövőben is adóköteles marad például az ingatlan bérbeadásából és más hasonló, tehát nem munkavégzéshez kapcsolódó jövedelem.

A kedvezmény azon édesanyákat illeti meg, akik vérszerinti, vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt négy, vagy több gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, vagy ez ugyan már megszűnt, de legalább 12 éven keresztül fennállt.

A kedvezmény érvényesítésének feltétele az édesanya adóbevalláshoz tett nyilatkozata, melynek során a gyermek nevét és adóazonosító jelét kell bejelentenie. (Egyre több hivatalos ügyintézés során van szükség a gyermek adóazonosító számára, így ajánlatos azt a lehető leghamarabb beszerezni a születést követően.)

Annak következtében, hogy a munkajellegű jövedelmet nem terheli személi jövedelemadó, a munkabér 15%-al emelkedik (azaz a mindenkori jövedelemadó mértéke), tehát magasabb lesz a nettó jövedelem, betegség esetén természetesen táppénz összege is.

Mivel a nyugdíj kiszámításának alapja a mindenkori nettó jövedelem, így ezen édesanyák nagyobb összegű nyugdíjra számíthatnak. Az adómentesség nincs életkorhoz kötve, így a nyugdíjas munkavállalók is mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetés kötelezettsége alól. (A nyugdíjas dolgozókat egyéb jogszabályok alapján már amúgy sem terheli semmi egyéb befizetési kötelezettség!)

A Polgári Kisgazdák üdvözölnek és támogatnak minden olyan kormányzati intézkedést, mely a családok és az édesanyák megbecsülését, elismerését tükrözi, ezért hasznosnak tartjuk, hogy a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák életük végéig mentesülnek a jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.

Dr. Bakos Zoltán