Élen jár a baromfiágazat az állattenyésztésben, még több támogatásra számíthatnak a baromfitartók

A kép illusztráció. - A kép forrása: agrarium7.hu

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára: a hazai baromfiágazat a magyar mezőgazdaság folyamatosan fejlődő, jól szervezett, rugalmasan alkalmazkodó ágazata. Az ágazat a hazai fogyasztók növekvő igényeinek kielégítésén túl az exportpiacait is növelni tudta. Ennek egyik kulcsa a magas fokú integráltság.

A baromfihúsok a magyar fogyasztók kedvencei, hiszen a teljes hazai húsfogyasztás több mint felét, 52 százalékát fedi le az ágazat. Ezt segítette a baromfitermékek 2017-es áfa mérséklése is – tette hozzá Nagy István agrárminiszter. Az agrárminiszter elmondta, hogy a baromfitenyésztés a legjobban teljesítő hazai állattenyésztési ágazat a tárca szakmai napján. A baromfiágazat a rendszerváltás óta folyamatosan fejlődik, a tulajdonosi kör döntően magyar maradt és a belföldi húsfogyasztás több mint felét adja. Az Agrárminisztérium mintegy 12 milliárd forintnyi éves állatjóléti támogatással segíti az ágazatot. Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy tavaly a teljes kibocsátás értéke meghaladta a 317 milliárd forintot. Ez 783 ezer tonna vágóbaromfit és 2,4 milliárd darab, étkezési tojást jelent. Kivitelünk a múlt évben – a madárinfluenza ellenére is – elérte a 470 millió euró értéket. A baromfihús exporttermékek közel harmadát a csirke-, negyedét a kacsa-, ötödét a pulyka- és a libahús tette ki. Az ágazatban további jelentős fejlődési potenciál van, amely miatt fontos az export-értékesítés fejlesztése. Az elmúlt években hazánknak folyamatosan sikerült újabb és újabb exportpiacokat nyitnia a célországok állategészségügyi hatóságaival elfogadtatott állategészségügyi bizonyítványok révén. A fórumon elhangzott még, hogy a baromfiágazat nemzetközi versenyképességét csak korszerűsítésekkel és fejlesztésekkel lehet fenntartani. Ehhez növelni kell a telepméretet, azokon nagyon hatékony állategészségügyi rendszabályokat kell alkalmazni, egyúttal az ammónia-kibocsátást is csökkenteni kell. Ennek eléréséhez a szakma képviselőinek hatékony programot kell kidolgozniuk- írta az Agrárminisztérium.

Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezen a területen a közlejövőben lesz előrehaladás, hiszen az uniós vidékfejlesztési forrásokból 1,3 milliárd forint összeg értékben pályáznak a baromfis trágyatárolók létesítésére. A mintegy 30 milliárd forint telephely-korszerűsítési támogatás felhasználásával pedig az ágazati szereplők versenyképessége tovább erősödhet. Továbbá ősszel 50 milliárd forintnyi lehetőséget nyit a tárca a feldolgozó kapacitások erősítésére. (AM/magro.hu)