Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett idén a magyar szántóföldeken

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Csaknem harmincezer hektáron, több mint kétszáz fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett a magyar földeken – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tegnap az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a jó termény és terméshozam alapja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező vetőmagfajta. Idén a hatósági szántóföldi szemle minősítése alapján megközelítőleg 30 ezer hektáron termett kenyérgabona-vetőmag (búza, rozs, tritikálé), amelyből csaknem huszonötezer hektár a búza vetésterülete. A fajtaválaszték is bőséges: 177 búza-, 12 rozs- és 34 tritikálé-fajta vetőmagját szaporították ebben az évben.

A szántóföldön alkalmasnak minősített termény feldolgozása folyamatosan zajlik a vetőmagüzemekben. Ezzel párhuzamosan a hatósági laboratóriumok is gyors ütemben végzik a fémzároláshoz szükséges minősítő vetőmagvizsgálatokat.

A Nébih jelenleg rendelkezésre álló információi alapján az őszi kalászos gabonák vetésére a vetőmag-forgalmazók megfelelő mennyiségben és minőségben, széles fajtaválasztékban tudnak vetőmagot biztosítani. Azt azonban a gazdáknak kell szem előtt tartaniuk, hogy a sikeres növénytermesztés alapja a szabványos minőségű, hatóságilag ellenőrzött és fémzárolt vetőmag.

Forrás: MOA, Magyar Hírlap