Elég volt az elhibázott brüsszeli szankciókból!

A Magyarország energiabiztonsága szempontjából kiemelkedő fontosságú témákat tárgyaló kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével szerdán egész nap a Karmelita kolostorban ülésezett Magyarország kormánya teljes körben, valamint az uniós ügyekben illetékes miniszterek részvételével külön is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elmondta: az előterjesztések megtárgyalása során világossá vált: Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára a jelenlegi formájában gázembargót jelent. A magyar gazdaság és a magyar családok számára viszont az elhibázott brüsszeli szankciók már így is szinte elviselhetetlen terhet jelentenek, ebből elég volt – ismertette a kormányzati álláspontot Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor ennek megfelelően a háborús szankciós politika átgondolását, ésszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni az EU-s állam- és kormányfők csütörtök-pénteki csúcstalálkozóján.

„Indul az uniós csúcs. Brüsszel megint új tervvel állt elő. Nem engedjük, hogy semmibe vegyék Magyarország érdekeit!” – írta Facebook oldalán szerdán Orbán Viktor kormányfő a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcs előtt. Egy későbbi bejegyzésében a miniszterelnök azt írta, hogy Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára jelenlegi formájában gázembargót jelent. „Elég volt az elhibázott brüsszeli szankciókból!” – hangoztatta a kormányfő. „A magyar gazdaság és a magyar családok számára az elhibázott brüsszeli szankciók már így is szinte elviselhetetlen terhet jelentenek. A háborús szankciós politika átgondolását, ésszerű alapokra helyezését fogjuk szorgalmazni a holnap kezdődő EU-csúcson” – közölte a miniszterelnök egy még későbbi Facebook bejegyzésében. „Brüsszel legutóbbi terve a közös gázbeszerzésről arra emlékeztet, amikor együtt
vásároltunk oltóanyagokat. Lassú és drága. Hatalmas vitára számítok a közelgő uniós csúcson” – fogalmazott a miniszterelnök szerdán közzétett Twitter-bejegyzésében.

mti