Éledezik a Covid, ami inkább a fiatalokat veszi célba

kép: webbeteg.hu

Ismét emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint. Rusvai Miklós víruskutató szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a tünetek a legtöbbek számára alig észrevehetők, a betegség pedig könnyen átvészelhető.

https://74a01519a3ea5fec301ee1211cc9fb0f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A hullámzás természetes a koronavírus-tartalomban: ahogy a népesség nagyobb részének lecseng a vakcinázással, esetleg a fertőzés átvészelésével szerzett immunitása, újra megfertőződhet, emiatt aztán hullámokban jelentkezhet nagyobb számú fertőzött, ami következtében emelkedik a szennyvíz koronavírus tartalma is – magyarázta Rusvai Miklós, aláhúzva: mindez azonban nem jelenti azt, hogy aggódnunk kellene.

„Reméljük, hogy nyár végén, nem lesz majd egy ugyanolyan járványhullám, mint tavaly.” Az tehát, hogy nagyjából fél évvel az őszi-téli légzőszervi megbetegedéshullám után egy újabb fertőzéshullám jelentkezik, mert lecsengett az emberek immunitása, természetes – ismételte meg.

A koronavírus esetében is egyre inkább az lesz a jellemző, mint általában a náthavírusoknál, hogy minél többször esünk át rajta, annál hamarabb és kevesebb bajjal küzdi le az immunrendszerünk, emiatt aztán nem kell tartani a koronavírustól – tette hozzá a víruskutató, egyetértve azzal, hogy már most is lehetséges, hogy többen fertőzöttek, csak nem veszik észre a tüneteket.

Rusvai Miklós szavai alapján: a koronavírusos nátha egyre inkább a fiatalok betegsége lesz, az idősebbek ugyanis – ahogy életük során egyre többször fertőződnek –, egyre immunisabbak. Már a februári, március eleji járványmenet során is megfigyelhető volt, hogy a korona- és egyéb légzőszervi vírusfertőzöttek között a fiatalok aránya dominált, és sokkal kevesebben voltak az idősebbek – tette hozzá a víruskutató.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/08/02/eledezik-a-covid-ami-inkabb-a-fiatalokat-veszi-celba