Eldőlt, hogy lesz-e népszavazás az oktatásról és az akkumulátorgyárakról

ekint.org

Az Alkotmánybíróság honlapján csütörtökön közzétett határozatai szerint a Kúria döntése alaptörvény-ellenes volt.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria döntését, amely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) öt népszavazási kérdése közül kettőt hitelesített, továbbá az LMP akkumulátorgyárakról szóló referendumáról is döntött – írta meg a Blikk.

A döntés előzménye az volt, hogy a PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás magánszemélyként oktatási népszavazást kezdeményezett márciusban.  Öt népszavazási kérdésük többek között a szaktanárokkal, a pedagógusi végzettséggel, a diákok óraszámának csökkentésével és az iskolák bezárásának feltételeivel kapcsolatos.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik kérdést sem hitelesítette, indoklása szerint a kérdések megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenek, ám ezek nem várhatók el a választópolgároktól.

Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriánál kezdeményezte az NVB döntésének felülvizsgálatát, s a Kúria két kérdést hitelesített. Ezután az ügyben az Ab-hoz indítvány érkezett, és a testület csütörtökön közzétett határozataiban kimondta: a Kúria döntése alaptörvény-ellenes volt.

Tehát az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúriának az oktatási népszavazás ügyében hozott döntését.

Az LMP akkugyárakról szóló népszavazási kezdeményezését is elutasította az Ab. Az Alkotmánybíróság a döntését azzal indokolta, hogy ha eredményes lenne az LMP által kezdeményezett népszavazás, akkor az olyan törvény elfogadására kötelezné az országgyűlést, ami beleszólna a helyi önkormányzatok gazdasági autonómiájába, ami alaptörvény-ellenes.

Forrás: szmo.hu

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/eldolt-hogy-lesz-e-nepszavazas-az-oktatasrol-es-az-akkumulatorgyarakrol/