Eldobált rollerek nehezítik a gyengénlátók közlekedését

Fotó vezess.hu

Újabb tiltakozó akció indult a bérelhető elektromos rollerek miatt. Már több településen okozott feszültséget, hogy használat után a bérlők szanaszét hagyják az utcákon, járdákon a rollereket. A vakok és gyengénlátók szövetsége hívta fel a figyelmet, hogy ez számukra rendkívül veszélyes.

Sokan járnak fehér bottal  a belvárosban. Pausch Évaval előfordul, hogy eldobott rollerekbe botlik. Azt mondja: a zebráknál van a legnehezebb dolga, amikor ugyanis gyorsan át kell érni a túloldalra, nincs ideje körbepásztázni a bottal, ezért az akadályok veszélyt jelentenek számára.

Azok a látássérültek, akik kutyával közlekednek, némileg könnyebb helyzetben vannak, mert a kiképzett vakvezető kikerüli az akadályt. De megesik, hogy így is bajba kerülnek.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségéhez számos panasz érkezett már a felelőtlenül letett rollerekkel kapcsolatban. Az érdekképviselet annyit már elért, hogy egyes belvárosi kerületekben kialakítottak úgynevezett mikromobilitási pontokat, ezentúl kizárólag ide rakhatják majd a felhasználók az eszközöket.

A szövetséghez érkezett már bejelentés sérüléssel járó balesetről is. A szakmai vezető azt is elmondta, hogy megkezdték az egyeztetéseket egy egységes, e-rollerekre vonatkozó szabályrendszer megalkotásáról a döntéshozókkal.

Forrás: hirado.hu