Elárulta a magyar virológus: Ezt a vakcinát adják legtöbbször a poszt-Covid szindrómás betegeknek

Fotó Tv2

Alaposan körbejártuk a témát dr. Rusvai Miklós virológus segítségével.

https://www.facebook.com/plugins/like.php?action=like&app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df2308b83e9d9dc%26domain%3Dripost.hu%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fripost.hu%252Ff13a3271837488c%26relation%3Dparent.parent&color_scheme=dark&container_width=0&font=arial&href=https%3A%2F%2Fripost.hu%2Fpolitik%2Finsider%2Felarulta-magyar-virologus-hogy-melyik-vakcinat-adjak-legtobbszor-poszt-covid-szindromas-betegeknek-3058408%2F&layout=button_count&locale=hu_HU&sdk=joey&send=true&show_faces=false&width=300 Nincs kifejezett ajánlás arra vonatkozóan, hogy aki már átesett a koronavírus fertőzésen és poszt-Covid szindrómával küzd, annak melyik vakcina felel meg leginkább következő oltásként. Dr. Rusvai Miklós virológus azonban elárulta a ripost-nak: világszerte a legszélesebb körben a Pfizert használják.

A legtöbb pozitív tapasztalat a Pfizerről áll rendelkezésre

„A Pfizerről és annak előnyös hatásairól lehet tudni a legtöbbet, mivel arról született a legtöbb beszámoló. Pontosan azért, mert mennyiségileg azt használják a leggyakrabban. Ráadásul a fejlett országokban is a Pfizert alkalmazzák, ahol a poszt-Covid szindrómának is különös figyelmet szentelnek az orvosok és beszámolnak az azzal kapcsolatos megfigyeléseikről. Ezekből kiderült, hogy a Pfizer oltóanyaga jótékonyan hat a koronavírus betegség utáni tünetek enyhítésére, bizonyos esetekben meg is szünteti azokat” – tájékoztatta a ripost-ot dr. Rusvai Miklós. Hozzáteszi: ez azonban nem jelenti azt, hogy esetleg ne működne a többi oltás is a poszt-Covid okozta problémák javításában.

Nem terápiás célból alkalmazzák a vakcinákat a poszt-Covid tüneteinek kezelésére

Fontos tudni, hogy külön a poszt-Covid szindróma kezelésére, illetve javítására nem szokták a vakcinákat alkalmazni.

Gyakorlatilag az történik, hogy amikor beadják a vakcinát harmadik oltásként, utána azok a páciensek, akik átestek már a koronavírus betegségen és poszt-Covid tüneteik vannak, javulást tapasztalnak az állapotukban – árulta el a virológus.

„Az oltások poszt-Covid szindrómára gyakorolt jótékony hatását már a Covidon átesettek alapimmunizálásánál is megfigyelték az idén, amikor beoltották őket. Ugyanis már akkor észrevették, hogy javultak a tüneteik. Tehát nem terápiás célból használják az oltást, annak pozitív hatása az immunizálást követően jelentkezik” – magyarázza a szakember.

Forrás: ripost.hu