Éjszakai rajtaütés, vegyi bomba készítése miatt riadóztatták a német rendőröket

Fotó Mészáros Diána

Egy „baráti ország hírszerző szolgálatától” kapta a fülest a német terrorrelhárítás, ami miatt a különleges egység vezetője szombat este elrendelte az azonnali házkutatást egy Ruhr-vidéki kisváros, Castrop-Rauxel egyik lakásában.

A hírről beszámoló hirado.hu azt írta, a fentieket Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány CDU-s belügyminisztere erősítette meg vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján.

„Komolyan vehető bejelentést kaptunk, ami miatt a rendőrség úgy döntött, hogy még az éjszaka folyamán beavatkozik” – nyilatkozta.

A terrorelhárítók az álcázás miatt tűzoltóautóval vonult a helyszínre. A rajtaütésben őrizetbe vettek egy 32 éves iráni férfit – a vele élő fivérével együtt -, aki a gyanú szerint terrortámadást vagy -támadásokat készített elő. A rendőrség szerint a gyanúsítottak „iszlamista indíttatásból” készülhettek tettük elkövetésére, és a támadáshoz vegyi anyagokat – többek közt ciánt és a biológiai fegyverek egyik elterjedt hatóanyagának számító ricint – akartak felhasználni.

A Bild című lap szerint a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal napok óta nyomozott az iráni testvérpár után. A helyszínen nem találtak mérgező anyagokat, és egyelőre nem világos, hogy a férfi valóban elkezdte-e előkészíteni a támadást, vagy hogy annak volt-e már célpontja.

Lefoglalták az őrizetbe vettek adathordozóit, ezeket tüzetesen át fogják vizsgálni. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2023/01/08/ejszakai-rajtautes-vegyi-bomba-keszitese-miatt-riadoztattak-a-nemet-rendoroket